Luxus-GPS és új sulilaptop a CeBIT sztárjai közt

Vágólapra másolva!
HD-s mozival és digitális tévével szórakoztat és akár a laptopot is kiváltja a luxus-GPS, szebb és okosabb lett az iGO magyar navigációs szoftver, az Intel legújabb sulilaptopja 8,5 órán át, az Asus zöld netbookja viszont akár 14 óráig is bírja szuflával, de bemutatnak olyan alaplapot is, amely az utolsókig kifacsarja a maximumot a processzorból. A hannoveri CeBIT technológiai expón idén is jó pár érdekességgel rukkoltak elő a gyártók.
Vágólapra másolva!

A rendezvényen mutatta be az iGO navigációs szoftver legújabb, Primo nevű verzióját a magyar Nav N Go cég is: ezt a programot nem lehet majd boltban megvásárolni, ugyanis a navigációs készülékeket gyártó társaságoknak értékesítik majd, így a végfelhasználók az új modelleken találkozhatnak majd ezzel a verzióval. A cég közlése szerint a szoftver kezelőfelülete azonos a tavaly bemutatott iGO Amigóéval, ám számos új funkcióval bővült: képes például előre jelezni az útkereszteződésben várható KRESZ-táblák jelentős részét, a domborzat megjelenítése pedig valósághűbbé vált.

Forrás: [origo]
Így néz ki az új iGO Primo

A korábbinál jóval intelligensebbé válik a Primóval az útvonalak tervezése is, a Tele Atlas és a Navteq közlekedési adatainak megfelelően ugyanis a hét adott napjának és a napszaknak megfelelően ajánl útvonalakat a program - azaz eltérő megközelítést javasol ugyanarra a célcímre a hétfő reggeli csúcsban és a szombat éjszakai néptelen utcákon. A társaság közben orvosolta az iPhone-ra kiadott iGO legújabb, 1.2-es verziójának hibáját is, amelyből véletlenül kimaradt Magyarország térképe, de ez most már újból elérhetővé vált.

HD-videót is lejátszik a luxus-GPS

A Mio igen fejlett multimédiás képességekkel felvértezett műholdas navigátorral rukkolt elő: a Moov V780-as készülék hatalmas, közel 18 centiméteres képátlójú, szélesvásznú, 800x480 pixeles felbontású képernyővel rendelkezik. Tulajdonképpen nem is tekinthető egyszerű GPS-nek, közelebb áll egy tábla-PC-hez, mivel internetezni is lehet róla.

Forrás: [origo]
Komplett médiacenter a Mio új GPS-e

Mint az a fenti képen is látszik, a Moov V780-ashoz akár külső billentyűzetet is lehet csatlakoztatni, amely egy miniatűr trackpointot is tartalmaz az egérkurzor vezérléséhez, és a hordozó tokba integrálták. Használatával a navigátor akár egy netbookot is ki tud váltani, hiszen 600 megahertzes processzor és fél gigabájt memória képezi a lelkét. Sajnos az eszköz a már meglehetősen elavult Windows CE 6.0 operációs rendszert futtatja, melyen az ugyancsak nem éppen friss Internet Explorer 6 böngészővel lehet elérni a netet, de elvileg legalább a Flash-tartalmakat is meg tudja jeleníteni. Az adatok raktározására négy gigabájt memória áll rendelkezésre, a tárhely azonban tovább bővíthető microSD-kártyával.

A ketyere katalógusa szerint beépített levelezőkliens és YouTube-videónéző is megtalálható benne, a hardver pedig zenefájlokkal, vagy akár HD-felbontású videókkal is elboldogul (720p felbontásig). További extra a beépített digitális tévé, amely a DVB-T formátumú adásokkal kompatibilis, emellett a wifi csatlakozás lehetősége is alapból a készülékben van, a HSDPA-modem viszont már opcionális extra. Egyedül várható ára és megjelenési ideje nem ismert még a luxus-GPS-nek.

Az összes óra alatt bírja az új sulilaptop

Az Intel tantermi noteszgépét, a Classmate-et korábban már bemutattuk, most új változat készül a gyerekeknek szánt hordozható komputerből. Mint a ZDNet beszámolójából kiderül, a nyáron debütáló új sulilaptopok már nem csak kilenc-, hanem tízcolos képernyővel is rendelhetők lesznek, utóbbiból pedig akár HD-ready (1366x768 pixel) felbontású LCD is kérhető lesz. Az új Classmate PC-ket már a legújabb Atom lapkával szerelik fel, így bár teljesítményük továbbra sem egetrengető, cserébe 8,5 órás, azaz egy teljes tanítási napra elegendő üzemidőt tud majd biztosítani, ha a hatcellás akkumulátorral rendelik meg.

Forrás: [origo]

A Classmate PC képernyője az újabb modellekéhez hasonlóan kifordítható lesz, ilyen módban pedig e-könyv-olvasóként is lehet majd használni, az erre szolgáló szoftvert is mellékelik a masinához, amely támogatja az ismertebb elektronikuskönyv-formátumokat, illetve az érintőképernyőn keresztül történő vezérlést is. Az érintésre érzékeny LCD-n egyébként rajzolni vagy jegyzetelni is lehet majd, amely a wifi mellett mobilinternetes modemmel is rendelhető lesz.

Fél nap munka egy töltéssel - jön a zöld Eee PC

Több új Eee PC-t is bemutatott az Asus, ezek közül talán az 1005PE jelzésű a legérdekesebb, ez ugyanis egy zöld modell, amely higanymentes, LED-es háttérvilágítású képernyőt kapott, energiatakarékos üzemmódba állítva pedig akár 14 órán át működőképes egy töltéssel. Ez a modell kis fogyasztása mellett még attól "öko", hogy a gépet az Asus újrahasznosított papírból készült, a lehető legkompaktabb méretű dobozba csomagolja. A gyártó az asztalokra szánt nettop masinákból is bemutatott hasonló zöld változatokat.

Forrás: [origo]

Várhatóan a felső árkategóriában fogják majd árusítani a cég új prémium netbookját, az Eee PC 1018P Prime-ot, amely a szokásos műanyag helyett alumínium borítással bír, és a jelenlegi leggyorsabb Atom processzorokkal szerelik fel, bár csodát ezektől sem érdemes várni. További érdekessége a konfigurációnak, hogy már USB 3.0-ás csatlakozó kerül rá, amely a pendrive-ok, külső winchesterek legújabb generációjával elődjénél sokkal gyorsabb adatátvitelt biztosít. Ezt a tízcolos képernyővel bíró, nagyjából két centiméter vastag gépet már akár 500 gigabájtos merevlemezzel, és ujjlenyomatolvasóval is lehet majd rendelni.

Bár már tavaly nyáron meg kellett volna jelennie a boltokban, valószínűleg csak idén áprilistól lesz kapható a társaság asztali PC-s billentyűzetbe épített netbookja, az Eee Keyboard, de a cég azt ígéri, nem lesz több késés.

Jönnek a gyors netbookok

Tavaly karácsony előtt teszteltük az első Asus netbookot, amelyet már az új Nvidia Ion lapkát tartalmazta, ez már egyszerűbb, 720p-s felbontású HD-videókkal is elboldogult. Az Nvidia most már az Ion új generációját mutatta be, amely a demonstrációk alapján már full-HD-s mozgóképes tartalmak lejátszását is lehetővé teszi a teljesítményben jóval a hagyományos PC-k alatt maradó minilaptopokon is.

A lapkagyártó szerint az új lapka alkalmazásával megmarad a netbookok tízórás üzemideje, ugyanakkor a korábbinál tízszer nagyobb grafikai teljesítménynek köszönhetően a nagyfelbontású videók, vagy egyszerűbb 3D-s játékok futtatása is lehetővé válik. A fent látható videobemutatón például a Torchlight című akció-kalandjátékot futtatják egy netbookon - hasonlókra korábban megfelelő teljesítmény híján nem volt lehetőség a hordozható számítógépek e típusain.

E-könyv az Asustól is

A tervek szerint júniusban kerül majd a boltokba az Asus első e-könyv-olvasó eszköze, melynek ára még nem ismert. A DR-900-as típusjelzésű eszközt 22,8 centiméteres képátlójú, 16 szürkeárnyalatot megjeleníteni képes, 1024x768 pixel felbontású e-tinta technológiájú érintőképernyővel szerelték fel, emellett wifi adatátvitelre képes, sőt készül majd belőle beépített HSDPA mobilinternetes modemet tartalmazó változat is.

Forrás: [origo]

Akkumulátoráról egy töltéssel tízezer oldalt lehet elolvasni rajta, ami nagyjából kéthetes folyamatos (napi 12 órás) használatnak felel meg. Bekapcsolt wifi esetén az üzemidő négy napra rövidül. A kevesebb mint egy centiméter vastag ketyere érintőképernyővel rendelkezik, ezen keresztül szövegbevitel is lehetséges, és támogatja az összes fontos e-könyv-formátumot, négy gigabájtos belső memóriáját pedig memóriakártyával lehet bővíteni. Többi társához hasonlóan mp3-lejátszóként is használható, a zene fülhallgatóval vagy belső hangszóróin hangzik fel.

Kitapogatja a plusz magokat az alaplap

A tajvani Asus egy olyan asztali PC-kbe szánt alaplapot mutatott be, amely AMD processzorokkal kompatibilis, és már a legújabb, 3.0-s USB-portokkal szerelték fel, amelyek megfelelő eszközök esetén sokkal gyorsabb adatátvitelt biztosítanak. A termék másik extrája, hogy be lehet kapcsolni a rendszerindítást végző BIOS szoftveréből azokat a végrehajtó egységeket, amelyeket az olcsóbb processzorokban gyárilag letiltottak. Bár a CPU-magokat általában gyártási hiba miatt szokták deaktiválni a gyártók, az AMD új lapkái esetében az esetek többségében csupán az ár alacsonyan tartása végett kapcsolják ki ezeket, sok esetben az olcsóbb processzor felépítése azonos a drágább modellel, a mesterséges lebutítást leszámítva. Aktiválásuk révén a teljesítmény akár 103 százalékkal is megnőhet az Asus közleménye szerint.

Forrás: [origo]

Mobilról a céghez biztonságosan

A hálózati eszközöket gyártó Cisco cég bejelentette, hogy hamarosan új VPN, vagyis virtuális magánhálózati kliensprogramot dob piacra. Ez a technológia arra szolgál, hogy a vállalati belső hálózattól távol dolgozók biztonságos, titkosított kapcsolaton keresztül kapcsolódjanak cégükhöz. A vállalat most okostelefonokhoz is elérhetővé teszi megoldását, amely a cég közlése szerint egyszeri beállítást követően automatikusan használatba vehető, a felhasználóknak nem kell majd manuálisan elvégezniük a kapcsolódást.

Az AnyConnect nevű mobilos kliensszoftvert Windows Mobile, Blackberry, Palm, Symbian szoftvert futtató készülékekhez és az iPhone-hoz fogják kiadni az év végén, emellett az új kliens elérhető lesz Windowst, Linuxot vagy Mac OS X-et futtató számítógépekhez is. A Cisco jelenlegi, hasonló megoldásának használata még manuális beavatkozást igényel.