Vágólapra másolva!
Két holland edző meccsel egymással a szerda esti magyar-orosz barátságos találkozón. Guus Hiddink számára ez lesz a búcsúmérkőzés a vendégek kispadján, a sikeredző munkája négy év alatt is jelentős hatással volt az orosz labdarúgásra.

Az orosz válogatott a Szovjetunió felbomlása után megőrizte helyét az európai labdarúgás középmezőnyében, de korábbi sikereit Hiddink érkezéséig nem tudta megismételni. Míg a szovjet együttes volt világbajnoki negyedik és Európa-bajnok is, és még 1988-ban is Eb-döntőt játszott, addig a jogutód Oroszország, ha ki is jutott egy világversenyre, ott rendre búcsúzott a csoportkör után.

Ennek ellenére nagy volt a felháborodás, mikor az orosz szövetség 2006-ban a holland szakembert nevezte ki a válogatott élére, elvégre addig sohasem dolgozott külföldi tréner a nemzeti csapatnál. Az orosz edzői kar nagy része nem értett egyet Hiddink szerződtetésével, Valerij Gazzajev például így fogalmazta meg aggályait: "Egy külföldi nem értheti meg az orosz lélek összetettségét."

A holland edzőnek azonban sikerült az, ami egyetlen elődjének sem: a 2008-as Eb-n a legjobb négy közé jutott a válogatottal. A hollandok elleni negyeddöntőben egészen káprázatos mérkőzést játszottak, ami után az elődöntőben a végső győztes spanyolok elleni vereség már nem okozott akkora csalódást. A nemzeti csapat remek szereplése egybeesett az orosz klubfutball fellendülésével: a CSZKA Moszkva 2005-ben, a Zenit Szankt-Petyerszburg 2008-ban megnyerte az UEFA-kupát, a bajnokságba egyre több pénz áramlott, így a külföldiek is szívesen szerződtek Oroszországba.

Ennél is fontosabb volt azonban az ellentétes játékosmozgás: amíg a 2008-as Eb-keretben csak egyetlen légiós volt (a Németországban nevelkedett Ivan Szaenko), addig az Eb után az orosz futballisták kapósak lettek külföldön. A Győrbe érkezett keretben négy topligában szereplő játékost találunk, a Chelsea légiósa, Jurij Zsirkov pedig sérülés miatt hiányzik. A tekintélyes angol lap, a The Guardian kelet-európai szakírója, Jonathan Wilson szerint Hiddink legjelentősebb tette az volt, hogy visszaadta az oroszok önbizalmát: arra biztatta játékosait, vállalják az egyéniségüket. Az orosz újságírók elképedtek azon, hogy a futballisták az edzéseken következmények nélkül káromkodhattak (régebben ez elképzelhetetlen volt), Roman Pavljucsenko pedig egy nyilatkozatában elmondta, hogy míg korábban sokan nyűgnek tekintették a válogatottban való szereplést, Hiddink alatt alig várták, hogy ismét együtt dolgozzanak.

A világbajnokságra azonban nem jutott ki a válogatott, ami talán a selejtezők legnagyobb meglepetése volt. A csoportban Arsavinék másodikok lettek a németek mögött, mindkét egymás elleni találkozón egy góllal kaptak ki, és mind a kétszer az ellenfél kapusa, René Adler volt a mezőny legjobbja. A moszkvai találkozó hajrájában egy teljesen jogos tizenegyest sem kaptak meg, amit még a német szaklap, a Kicker is elismert.

Forrás: MTI
Arsavin túltette magát a szlovének elleni buktán

A pótselejtezőn egyértelműen ők voltak az esélyesek Szlovéniával szemben. Az első mérkőzésen Moszkvában pár perccel a lefújás előtt még 2-0-ra vezettek, ám ekkor gólt kaptak, a visszavágót pedig 1-0-ra elveszítették. A kiesés alighanem nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szövetség nem hosszabbította meg Hiddink 2010 júniusában lejáró szerződését, bár elképzelhető, hogy a holland amúgy is távozott volna a nyáron, hiszen karrierje során sehol sem dolgozott négy évnél hosszabb ideig. Az Eb-selejtezőkön már a török válogatottat fogja irányítani.

Győrben azonban még a holland ül a kispadon, és várhatóan a megszokott csapatot küldi pályára - a mostani keretből 13-an ott voltak a 2008-as Eb-n is. A legnagyobb hiányzó a Chelsea ballábas játékosa, Jurij Zsirkov, aki sérülés miatt nem léphet pályára, és akit a védelemben és a középpályán egyaránt használt Hiddink. A magyar közönség nem láthatja az elmúlt évek egyik legnagyobb orosz tehetségét, a szintén sérült Alan Dzagojevet sem. A 19 éves középpályás ötszörös válogatott, alapember a CSZKA Moszkvában, amely még versenyben van a Bajnokok Ligájában.

Forrás: MTI
Hiddinkkel nem volt nyűg a válogatottság

Hiddink a légiósok mellett elsősorban a CSZKA és a Zenit játékosaira építette csapatát, ami azért meglepő egy kicsit, mert a legutóbbi két évben a Rubin Kazany volt a bajnok. A kazanyiaktól sokáig csak Szergej Szemakra számított, aki viszont kulcsfigura a középpályán - szakértők szerint a szlovének elleni két selejtezőn sorsdöntő volt, hogy az első meccsen a szünetben lecserélték, a visszavágón pedig csak a szünetben állt be. Nélküle ugyanis a középpályás védekezés sokkal kevésbé hatékony. A másik fő hibapontot a védelem jelenti, ahol Hiddink a selejtezők során szinte végig a Szergej Ignasevics, Vaszilij Berezuckij duóhoz ragaszkodott, bizonytalanságaik ellenére.

Ami a taktikát illeti, az oroszok az elmúlt időszakban rendre 4-5-1-es felállásban játszottak, az előretolt ék mögött (aki alaphelyzetben Roman Pavljucsenko volt) mögött Andrej Arsavin kötetlen szerepkörben futballozott. Az Arsenal klasszisának teljesítménye alapjában határozza meg az oroszok szerepelését, hiszen a középpályán (főleg Dzagojev hiányában) ő az egyetlen kreatív futballista. Igaz, az utóbbi időben Dinijar Biljaletgyinov is egyre jobb formában futballozik, úgy tűnik, jót tett neki, hogy a nyáron az Evertonba igazolt.

Az orosz keret

JátékosPosztKlubSzületési időMeccs/gól
Igor AkinfejevkapusCSZKA Moszkva1986. április 8.39/-
Vlagyimir GabulovkapusDinamo Moszkva1983. október 19.5/0
Alekszandr AnjukovhátvédZenit1982. szeptember 28.48/1
Alekszej BerezuckijhátvédCSZKA Moszkva1982. június 20.34/0
Vaszilij BerezuckijhátvédCSZKA Moszkva1982. június 20.42/0
Szergej IgnasevicshátvédCSZKA Moszkva1979. július 14.55/4
Gyenyisz KologyinhátvédDinamo Moszkva1982. január 11.21/0
Renat JanbajevhátvédLokomotiv Moszkva1984. április 7.8/0
Dinijar BiljaletgyinovközéppályásEverton1985. február 27.32/4
Vlagyimir BisztrovközéppályásZenit1984. január 31.30/4
Igor GyenyiszovközéppályásZenit1984. május 17.11/0
Konsztantyin ZirjanovközéppályásZenit1977. október 5.30/7
Szergej SzemakközéppályásRubin Kazany1976. február 27.64/4
Igor SzemsovközéppályásDinamo Moszkva1978. április 6.42/2
Dmitrij TorbinszkijközéppályásLokomotiv Moszkva1984. április 28.19/2
Andrej ArsavinközéppályásArsenal1981. május 29.50/20
Alekszandr BuharovcsatárRubin Kazany1985. március 12.1/0
Roman PavljucsenkocsatárTottenham Hotspur1981. december 15.33/15
Pavel PogrebnyakcsatárVfB Stuttgart1983. november 8.17/5
Szövetségi kapitány: Guus Hiddink