Reuters: Az új kormánytól függ a forint sorsa

Vágólapra másolva!
A Reuters legfrissebb felmérése szerint a régiós devizák közül a zloty és a cseh korona erősödése várható, a forint helyzete pedig elsősorban az új kormány intézkedéseitől függ.
Vágólapra másolva!

A zloty vezetheti a régiós devizák erősödését gazdasági helyzet javulásával párhuzamosan - derül ki a Reuters hírügynökség 46 közgazdász megkérdezésével készített legfrissebb nemzetközi felméréséből.

A szakértők szerint a térség két legstabilabb gazdaságának devizája, a zloty és a cseh korona érheti el a legnagyobb árfolyam emelkedést. Különösen 6-12 havi távlatban, amikor a két ország jegybankjai megkezdik az alapkamat emelését.

A forint viszont enyhén gyengülhet, az euró árfolyama 271 forint körüli szintre emelkedhet a választások utáni időszakig, mire tisztázódik, hogy az új kormány folytatni kívánja-e a szigorú költségvetési politikát. Egyéves havi távlatban viszont a forint mérsékelt, 265,3 forintos euró jegyzésre erősödhet az előrejelzések alapján.

Minden a zloty mellett szól

A zloty euróhoz mért jegyzése az elkövetkező hat hónapban 3,85-ig erősödhet, ami lényegesen nagyobb drágulát jelentene az egy hónappal ezelőtt felmérésben közzétett 3,95-ös szintnél. Egy éven belül az elemzők 3,75-ös árfolyamot jósolnak. "A javuló költségvetési helyzet és a lengyel gazdaság növekedési lendülete középtávon a zloty erősödése mellett szól" - mutatott rá Radoslaw Cholewinski, a varsói Noble Bank elemzője.

A térségbeli devizák rendszerint gyengülnek az eurózóna szélén lévő államokban - elsősorban Görögországban - kialakult költségvetési feszültségek miatti piaci hatások, és az ezzel összefüggő dollárerősödé miatt, bár az elmúlt hónapokban meglepő ellenállást tanúsítottak. Ezért várhatóan addig emelkedőn maradhatnak a szóban forgó devizák, amíg a nemzetközi befektetők kockázatvállalási hajlandósága nem csökken drasztikusan vagy a régiós országok legfőbb exportpiacaik nem süllyednek vissza a recesszióba. A zloty már több mint öt százalékkal erősödött az idén, míg a lej közel négy százalékkal, a cseh korona két százalékkal, a forint pedig másfél százalékkal drágult.

A forint és a lej csekély gyengülésre számíthat az elkövetkező egy hónapban, és a zloty is átmeneti korrekción eshet át a következő hetekben, miután 14 havi árfolyamcsúcsot állított be ezen a héten. Egyéves távlatban a zloty négy százalékkal, a cseh korona három százalékkal, a lej egy százalékkal, a forint pedig fél százalékkal erősödhet a Reuters által megkérdezett szakemberek szerint.