Vágólapra másolva!
Legendák keringenek azokról a nőkről, akik megmentették, vagy éppen tönkretették egy-egy sportoló pályafutását. A nők szerepe olykor egy egész csapat teljesítményét is befolyásolhatja,  legutóbb például John Terry viszonya forgatta fel az angol válogatottat. Örök vitatéma, hogy milyen hatással van a partnerek jelenléte az élsportolókra egy világversenyen, és érdemes-e az edzőknek korlátozni tanítványaik szexuális életét.

Angliában külön kifejezést is alkottak a futballisták feleségeinek, barátnőinek megnevezésére: a WAGs (wives and girlfriends) kifejezés a 2006-os németországi labdarúgó világbajnokság alatt épült be az ország nyelvhasználatba. A sztárfutballisták nem ritkán saját jogon is hírességnek számító feleségei és barátnői Baden Badenben, a válogatott főhadiszállásán végeláthatatlan bulikkal és nagyvonalú vásárlásokkal múlatták az időt. Jelenlétük a brit sajtó általános ítélete szerint rossz hatással volt az angol válogatottra, amely a negyeddöntőben tizenegyesekkel maradt alul Portugáliával szemben.

Bár a kép korántsem ennyire egyoldalú, a közvéleményben jobban megragad, amikor egy (vagy éppen több) nő miatt kerül válságba egy játékos vagy szakvezető karrierje. Pedig a mérleg másik serpenyőjében is vannak történetek, melyek azt bizonyítják, hogy a sikeres pályafutáshoz elengedhetetlen volt a házastárs támogatása.

Az ősforrás

A labdarúgás történetében talán nincs még egy nő, akinek szerepéről annyit beszéltek volna, mint David Beckham feleségéről, Victoria Beckhamről (született Adams). "Az élete többé nem ugyanolyan, mint előtte volt, híresség lett, akinek az életben már csak egy kis szelet jut a futballnak" - nyilatkozta az Independentnek 2007-ben Alex Ferguson, a Manchester United edzője, aki szerint Bekchammel soha semmilyen probléma nem volt, amíg meg nem ismerte Victoriát. Általános vélemény, hogy Victoria nem csupán rossz hatással volt (van) Beckhamre, de ő irányítja a futballista karrierjét is, aminek ékes bizonyítéka volt, amikor a futballista felesége unszolására Los Anglesbe igazolt, feladva annak lehetőségét, hogy hétről hétre színvonalas mérkőzéseket játsszon.

Legutóbb a John Terry-Wayne Bridge-Vanessa Perroncel háromszög miatt került előtérbe a nő szerepe az angol fociban. A helyi bulvársajtó címlapjait hetekig uraló sztori a Mirror és a Guardian szerzői szerint akár Anglia vb-szereplését is tönkreteheti. Fabio Capello részben a közvélemény nyomásának engedve elvette Terrytől a csapatkapitányi karszalagot, a balhátvédként játszó Bridge pedig lemondta a válogatottságot. Kérdés, hogy az ügy kitart-e a világbajnokságig, vagy addigra elcsitul, és a játékosok képesek lesznek a futballra koncentrálni.

Egy angol felmérés szerint tinilányok nem elhanyagolható méretű csoportja tekinti potenciális karrierlehetőségnek, hogy híres futballistához menjen feleségül, vagy legalább hosszabb, rövidebb ideig járjon vele. Egy ilyen kapcsolattal akár hosszú évekre is biztosítja a saját egzisztenciáját, hiszen nem ritka, hogy az egyik jól kereső focistát a másikra cseréli néhány hónap elteltével. A tinédzser lányok ma Angliában több futballista feleséget tudnak megnevezni, mint női politikust. A Facebookon több mint hatszáz fős a "Ha nagy leszek, WAG akarok lenni" nevet viselő csoport, és már szakirodalma is van a "foglalkozásnak", például az "A WAG nem akárki - hogyan randizzunk futballistákkal, és éljük túl".


Forróvérű svéd az angolok élén


Egy csapat szereplését persze nem csak a játékosok szerelmi élete befolyásolhatja, hanem az is, ha maga a szövetségi kapitány keveredik botrányos nőügyekbe. Sven-Göran Eriksson 2001 és 2006 között volt angol szövetségi kapitány, és munkája során kétszer is szerelmi afférjai miatt került a címlapokra. Miközben tartós párkapcsolatban élt, előbb 2002-ben Ulrika Jonssonnal hozták hírbe, két évvel később pedig az angol szövetség egyik titkárnőjével, Faria Alammal volt viszonya. "A magánéletem csak rám tartozik" - mondta Eriksson, ez azonban az ő helyzetében a legkevésbé volt igaz. Az angol bulvársajtó állandó támadásai vélhetően nem tettek jót a válogatott szereplésének, hiszen Eriksson kapitánysága alatt az angolok egyszer sem jutottak tovább a legjobb nyolcnál, pedig szinte mindig esélyesként emlegették őket egy-egy torna előtt. Feltehetően Eriksson afférjai is közrejátszottak abban, hogy a már említett 2006-os vb előtt kénytelen volt engedni a játékosok nyomásának, így kerültek a barátnők és feleségek Baden Badenbe.

Forrás: AFP

Miközben Lénárt Ágota sportpszichológus úgy véli, normális esetben jót tesz egy sportolónak a párja közelsége, addig az ilyen esetekről ő is rossz véleménnyel van. "Amikor a sportolók élettársai reprezentatív módon vannak jelen egy-egy sporteseményen, azzal egyértelműen rontják a versenyző esélyeit. Ilyenkor nem tud a versenyre koncentrálni, hiszen a gondolatait a bulvárlapok címlapján megjelent fotók és írások kötik le."

Tanulva a négy évvel korábbi eseményekből, Capello máris lefektette a feleségekre vonatkozó szabályokat: a játékosok a világbajnokság alatt hetente egy éjszakát tölthetnek kedvesükkel, általában a csapat meccseit követő napokon. Akinek ez nem tetszik, az maradhat Angliában.

A tengeralattjáró szindróma

A játékosok nőügyei természetesen nem csak Angliában, és nem csak az utóbbi tíz évben foglalkoztatják az embereket. Szinte minden világbajnokság előtt felmerül a kérdés: vigyék vagy ne vigyék a játékosok a barátnőket, feleségeket? Az óriási sztároknak számító játékosok akaratával nehéz szembeszállni, ezért a szövetségi kapitányok inkább próbálnak kompromisszumot kötni. Berti Vogts az 1994-es vb idején csak az meccsnapok előtti szexet tudta megtiltani a német keret tagjainak.

Ügy persze már korábbról is volt. Paul Breitner az 1974-es vb-győzelem után azért mondta le egy időre a válogatottságot, mert a szakvezetés kitiltotta a játékosok feleségét a győzelmi bankettről, holott nem sokkal előtte a játékosok már kiharcolták, hogy együtt lehessenek barátnőikkel. Ahogy a csapatkapitány, Franz Beckenbauer mondta: "Bolond, aki azt hiszi, hogy 22 férfi hat hétig összezárva kibírja nők és szex nélkül."

Forrás: AFP

Ezt nevezte el egy düsseldorfi pszichoterapeuta "tengeralattjáró szindrómának", amikor az összezárt férfi közösségeknek muszáj valahogy levezetniük a felgyűlt feszültségeket, ennek pedig legjobb módja, ha engedélyezik nekik a szexet a barátnőjükkel.

Ugyanitt a hollandok vereségét sokan a döntő előtti egyik laza éjszakának tudják be, amit a Bild-Zeitung egy képriportban örökített meg. A címlapon megjelent botrányos beszámoló szerint a holland játékosok meztelen örömlányok társaságában készültek a döntőre. A holland sztár, Johann Cruyff a döntő előtt egész éjszaka telefonon próbálta meggyőzni feleségét, hogy az ügy csak a Bild-Zeitung kreálmánya. A döntőben 2-1-re alulmaradó hollandok kapitánya, Rinus Michels később csak annyit mondott, hogy Cruyff a döntőben nem volt megfelelő mentális állapotban. Tény ugyanakkor, hogy Cruyff mai napig együtt él feleségével, Danny Costerrel, akit 1968-ban vett el.

Vinni vagy nem vinni?

A családtagok közelségének hatása régi vitatéma az élsportban. "A rendszerváltás előtt Magyarországon például az volt a szokás, hogy két-három hetes teljesen elszeparált edzőtáborokat szerveztek a válogatott sportolóknak" - mondta Lénárt Ágota. Azonban gyorsan kiderült, hogy ez nem a legjobb megoldás. "8-10 nap elteltével egyre több pszichés probléma jelentkezett, amit egyre nehezebben lehetett kezelni. Ezért ma már az 5-6 napos edzőtáborok az általánosan elfogadottak, amikor szombat délelőtt még van egy edzés, utána viszont mindenki hazamehet a családjához feltöltődni. Ez ugyanis biztosít egy érzelmi támaszt, a normális, hétköznapi élet jót tesz az edzőtábor sivársága után."

A szakembernek az ellen sincs kifogása, hogy a játékosokat akár egy világversenyre is elkísérje a házastársuk. Közelségük a szokatlan körülmények között a polgári életvitel lehetőségét biztosítja, újfent csak érzelmi támaszt nyújtva a sportolónak, és akár fontos döntési helyzetben is a sportoló segítségére lehetnek.

Más kérdés, hogy világverseny idején élhetnek-e szexuális életet a sportolók? "Ez teljesen egyénfüggő. Van, akinek jót tesz, és van, akinek nem, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. Ebben egyébként sokat segíthet a nyitott, kompromisszumra kész edzői hozzáállás. Fontos, hogy az edző és a sportoló is tökéletesen fel tudja mérni a pillanatnyi helyzetet, hiszen könnyen lehet, hogy, az a módszer, ami korábban mindig működött, az most éppen nem fog."




De találhatunk negatív példát is a magyar foci történetéből. Az 1978-as argentínai világbajnokság kudarcában sok más mellett egy kínos londoni incidens is szerepet játszhatott. A tiltás ellenére Fazekas László felesége és Törőcsik András menyasszonya a csapattal utazott Londonba, ahol lopási ügybe keveredtek. A válogatott vb-felkészülési meccsen 4-1-re kikapott Angliától. Az eset megosztotta az egyébként sem teljesen egységes válogatottat, amelyik egy hónappal később pont nélkül esett ki vb-csoportjából.

Konta Barbara követte a férjét Szibériába

Újabb keletű történet Halmosi Péteré és Németh Norberté. Előbbi, a Premier League-ben érdekelt Hull City középpályása a téli átigazolási szezonban meglepetésre nem egy angol alsóbb osztályú csapatot választott, hanem a Haladásba jött haza kölcsönbe. Halmosi szombathelyi születésű, a Haladás volt a nevelőegyesülete, ismert a kötődése a városhoz. Döntése legfontosabb okaként mégis feleségét és családját jelölte meg, mondván: nem akart tőlük külön tölteni még három-négy hónapot sem (ennyi időre szól a kölcsönadás), és azt sem akarta, hogy miatta szállodában kelljen lakniuk. Akkor már inkább az NB I-et választotta.

Németh 2009. februárban kapott ajánlatot az orosz bajnokságban szereplő Tom Tomszk csapatától, ám mivel alig pár hónappal korábban született meg a kislányuk, így nem lett volna meglepő, ha nem akar Szibériába szerződni.

"Három hónapos volt a kislányunk, amikor Norbi megkapta a tomszki ajánlatot" - mondta a játékos felesége, a Barátok köztből ismert Konta Barbara. "Leültünk, megbeszéltünk, de én az első pillanattól amellett érveltem, hogy éljen a lehetőséggel. Norbi már régóta szerette volna magát kipróbálni egy komoly külföldi bajnokságban, ahonnan később esetleg jobb feltételekkel szerződhet egy még jobb csapathoz. És nem titok, hogy az anyagi szempontok sem volt mellékesek."

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cjH7ZPQjgrKzFrG5

Konta Barbara a Szulák show-ban is beszélt a fociról

A család, ha lehet együtt van Tomszkban is, de vannak olyan 4-6 hetes időszakok, amikor csak telefonon tudják tartani a kapcsolatot. "Március végén megyünk ki Norbihoz Tomszkba, mert nekünk is és neki is nagyon fontos, hogy akkor legyünk. Ő egy olyan ember, aki akkor tud a maximumon teljesíteni, ha este a családjához mehet haza."

Hegyi Áron