Könnygázzal oszlatták a Total lázadó dolgozóit

Vágólapra másolva!
A Total francia olajipari vállalat vezetősége hétfőn jelentette be, hogy döntött a hónapok óta bezárásra ítélt dunkerque-i olajfinomító végleges felszámolásáról, de nem bocsátja el a 370 dolgozót, hanem a cégcsoporton belül új munkahelyeket kínál fel a számukra. A dolgozóknak nem tetszett az elhatározás.
Vágólapra másolva!

A bejelentés nem nyugtatta meg a kedélyeket: megközelítőleg háromszáz feldühödött dolgozó megpróbálta elfoglalni a cég székházát Párizs Défense üzleti negyedében. A rendőrség könnygázzal oszlatta szét őket az épület előtt, de néhány tüntetőnek sikerült a toronyház hermetikusan bezárt üvegajtaját betörnie. "Otthon vagyunk" - kiabálták az irodaház előcsarnokába bejutott tiltakozók.

Az észak-franciaországi finomítóban szeptember óta szünetelt a termelés, és sejthető volt, hogy a telep felszámolására készül az olajipari vállalat. Az itt dolgozók iránti szolidaritásból februárban egy hétig a Total mind a hat franciaországi finomítójában sztrájkoltak a dolgozók, ami üzemanyaghiánnyal fenyegette az országot.

A vezetőség akkor elkötelezte magát arra, hogy a következő öt évben a dunkerque-i olajfinomítón kívül más telephelyet nem zár be Franciaországban, és elbocsátásokra sem kerül sor. Ezt követően a legtöbb finomítóban a dolgozók beszüntették sztrájkjukat.

A Total hétfőn közölte: a bezárást követően a 370 dolgozóból 15-nek az egyik logisztikai raktárában ajánl munkát, 225-en átkerülnek az olajfinomító technikai kisegítő és képzési központjaiba, 80-an a cégcsoport többi olajfinomítójában, 30-an a Total más munkaterületein kapnak állást, 20-an pedig korkedvezményes nyugdíjjal távozhatnak a cégtől. Senkit nem bocsátanak el, a felajánlott posztokra önkéntes alapon várják a dolgozókat - hangsúlyozta közleményében a Total.

A cég azt is tudatta, hogy megállapodott az Electricité de France (EDF) energiavállalattal arról, hogy a dunkerque-i telepen gázterminált alakít ki, amely 2014-től ötven főt foglalkoztat majd közvetlenül, valamint 150 személyt bedolgozóként. A két vállalat közös közleménye szerint a terminál építkezéséről szóló döntés még a nyár előtt megszülethet, amennyiben ahhoz a közigazgatási hatóságok is hozzájárulásukat adják. Az építkezés 1200 embernek biztosíthat munkát.

A szakszervezetek elégtelennek tartották a bejelentett terveket: "A vezetőség jelenlegi projektje valóságos provokáció, és elfogadhatatlan" - közölte Charles Foulard, a többségi CGT szakszervezet részéről. A dolgozók elsősorban azt kifogásolják, hogy olyan munkákat ajánlanak nekik, amelyekhez nem értenek: "Nem kérünk az új lehetőségekből, mi olajfinomításhoz értünk" - hangoztatták a szakszervezeti vezetők.