Vírusos okostelefonokat szállított a HTC

Vágólapra másolva!
Kártevővel fertőzött HTC okostelefonokat adott el a a spanyol Vodafone. A Panda Antivirus laborja által megtalált kártevő a napokban lefejezett Mariposa botnetbe léptette volna be a felhasználók számítógépét.
Vágólapra másolva!

HTC Magicen talált vírus nem a telefon Android operációs rendszerét fertőzte meg, hanem a beépített memóriában várakozott arra, hogy a készüléket csatlakoztassák egy számítógéphez. A felhasználónak semmit sem kellett tennie azért, hogy megfertőződjön, az USB-s kapcsolat létrejötte után a fertőző program magától elindult.

A Panda szakértői szerint a kártevő hazatelefonálással - azaz a számítógépről összegyűjtött adatok elküldésével - kezdte meg munkásságát. Később a PC-k millióit megfertőző Mariposa botnetbe próbálta beléptetni a számítógépet. A fertőzés mértékét jellemzi, hogy a Mariposa mellett a tavalyi év legkártékonyabb férge, a Conficker is megtalálható volt a memóriában.

Nem csak a HTC fázott rá

A Mariposa kártevőnek a fél világot sikerült végigfertőznie, mielőtt az irányító szerverek elérhetetlenné tételével lefejezték volna a botnetet. Az Associated Press értesülései szerint a kártevő beférkőzött a Fortune magazin ezres toplistáján szereplő cégek felének rendszerébe, köztük negyven bankéba is. A tizenhárom millió PC-t maga alá gyűrő botnetet a rendszer kiépítéséért felelős három kiberbűnöző letartóztatásával sikerült lefejeznie a spanyol rendőrségnek.