Vágólapra másolva!
Ezen a héten a játékokkal együtt ajánljuk a legjobb segédprogramokat: előbbiekből a Just Cause 2 egyszerűen telepíthető demóját, egy második világháborús stratégiát, valamint egy ingyenes Quake-klónt ajánlunk letöltésre. A komoly alkalmazásokra vágyóknak beágyazott videókat, internetrádiók műsorát rögzíteni képes szoftvereket, valamint egy újfajta windowsos jegyzetelő programot kínálunk kipróbálásra.
Vágólapra másolva!

A Steam nevű online játékszolgáltatáson ugyan már a múlt héten is elérhető volt, de végre hagyományos, magában, regisztráció nélkül is telepíthető formában is megérkezett Just Cause 2 című lövöldözős játék demója.


A Just Cause 2 demójának letöltése a Szoftverbázisról (1 gigabájt, erős PC-t, és Windows Vistát, 7-et igényel)

Ez a játék sokban hasonlít a GTA IV-re, de még több akcióval töltötték meg, Dél-Kelet-Ázsiában játszódik, és rengeteget kell benne lövöldözni és robbantani, de lehet autóval, motorral száguldani, illetve helikoptert és repülőt vezetni. Egyedüli hátránya, hogy a pazar látvány bizony izmos, újabb fajta videokártyát követel a PC-s verzió esetében, ráadásul a játékidőt 30 percre korlátozták, Windows XP-n pedig nem fut, csak Vistán és 7-en.

Order of Life: Challenge

A játék demójának letöltése (822 megabájt)

Ez a második világháborús stratégiai játék nagyon látványos grafikával rendelkezik, demó változatában amerikai, német vagy orosz csapatok vezetését veheti kézbe a játékos. A próbaverzió hat multiplayer pályát tartalmaz, melyeken más, humán irányítású ellenféllel lehet igen látványos csatákat vívni az interneten keresztül hat különböző szabályrendszerben. A stílus kedvelői számára biztosan garancia a sikerre, hogy a játékot a valós idejű háborús stratégiai játékokra specializálódott Wargaming.net fejlesztette.

OpenArena

A játék teljes verziójának letöltése (344 megabájt)

A klasszikus fps-játék, a Quake III szoftveres alapjaira építették az OpenArena című játékot, amelyet interneten vagy helyi hálózatban érdemes játszani - lévén multiplayer, egymás elleni lövöldözős programról van szó. A játék gyakorlatilag megegyezik a Quake III-mal, azaz gyorsan futkározva kell egymást virtuálisan szétlőni tizenkét féle fegyverrel, viszonylag kicsi pályákon, számos játékmódban. Megfelelő beállítások mellett ez a játék gyenge PC-n is elfuttatható, így nem véletlenül az iskolai géptermek egyik kedvelt programja az órák közti szünetekben. Tizenhét féle játékosmodell, és huszanhat új pálya található benne.

Hazard - The Journey of Life

A játék demójának letöltése (152 megabájt)

A független játékfejlesztők fesztiváljának (IGF) egyik tavalyi helyezettje ez a játék, amelyet nem tudunk jobb jelzőkkel illetni, mint hogy elborult, és pszichedelikus. Az Unreal lövöldözős program alapjaira épülő szoftver egy "filozófiai fps felfedező puzzle művészeti" játék készítőjének saját bevallása szerint. Miről is van szó? Egy részben vakítóan fehér, részben teljesen sötét, valamint neonszínű részekből álló, háromdimenziós labirintusban kell továbbjutnia a játékosnak, ami a legkevésbé sem egyszerű feladat, ezért a fenti videóban a végigjátszást is mellékeltük!

Orbit Downloader

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (2,4 megabájt, magyar nyelvű)

Az Orbit Downloader egy olyan letöltésmenedzser program, amely honlapokba ágyazott videók, zenefájlok, Flash-tartalmak letöltésére is használható. Ahhoz, hogy e funkciója is működjön, a telepítéskor engedélyezni kell a Grab++ nevű szolgáltatás aktiválását, amelyet a Tálcán lévő ikonról is el lehet érni. Ha ez be van kapcsolva, a Flashben lévő videolejátszókban megnyitott zenék, műsorok, klipek, rövidfilmek nyersfájlja letölthető a merevlemezen kiválasztott mappába. Használatával nem csak a YouTube-on, de más videomegosztón, hírszájton publikált videó is offline használhatóvá válik, így akár hordozható médialejátszó, okostelefon memóriájába. A letöltött videofájl konvertálására a Format Factory nevű ingyenes programot érdemes használni.

StationRipper

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (1,75 megabájt)

Hasonló célokra használható a Streamripper nevű program, amely kifejezetten internetes rádiók, neten sugárzott - streamelt - zenék, hangzóanyagot lementésére fejlesztettek ki. Ezen a wiki-oldalon lehet részletesen olvasni részletesen képességeiről: legfontosabb funkciói szerencsére az ingyenes verzióban is megtalálhatók, bár egy indítás alkalmával csak 25 számot enged lementeni ez a kiadás, s a Last.fm-ről is csak fizetős változata tud rögzíteni zenéket. Ugyanakkor a Shoutcast, a Stationportal vagy a theStreamguide katalógusában lévő virtuális zenecsatornák műsorát így is fel lehet venni vele a merevlemezre - vállalva, hogy minden huszonötödik letöltött szám után újraindítjuk a programot.

OrangeNote

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (2,7 megabájt)

Ezzel az új, tetszetős kinézetű programmal kényelmesen készíthetünk jegyzetteket Windows alatt. Az ablakában használatos betűméretet az alul lévő virtuális potméterrel lehet szabályozni, az egyes jegyzetek pedig címkékkel is elláthatók, hogy a későbbiekben könnyű legyen megtalálni őket. Az OrangeNote jegyzetlapjait a Tálcán lévő ikonra kattintva, vagy minimális konfigurációt követően billentyűkombinációval lehet előhívni.