Könyvelési trükkökkel kezdődött a válság - lapszemle

Vágólapra másolva!
Trükkös könyvelést találtak a válságot összedőlésével elindító Lehman Brothers-nél, elkapkodták a leminősített kaliforniai kötvényeke, élre állt az Xbox az amerikai piacon - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csődbíróság több mint egy éves vizsgálata után nyilvánosságra hozták az eredményt, amely a Lehman Brother óriásbank összedőlését kutatta, és amely súlyos felelőtlenségekre hívta fel a figyelmet. Eszerint a bank manipulálta saját mérlegeit és mesterségesen kicsinyítette a veszélyes értékpapírok arányát.

2008 májusában a Lehman egyik alelnöke észrevette a könyvelési szabálytalanságokat és figyelmeztette erre a menedzsmentet, de a bank könyveit auditáló Ernst & Young figyelmen kívül hagyta ezt és a bank tulajdonosai felé sem jelezték a hibát - írja a Wall Street Journal. A 2008 őszi válság egyik első lépcsője volt, hogy a rengeteg veszélyes jelzálog-alapú értékpapírral bíró bankok hatalmas veszteségeket írtak le, s közülük sokan, köztük a Lehman Brothers be is dőlt. A többi nagybank csak azért menekült meg, mert az állam időben lépett és közpénzen kimentette őket, mielőtt összeomlott volna a világ hitelpiaca.

A Microsoft Xbox játékkonzolja két év után újra a legsikeresebb termék lett a piacon megelőzve a Nintendo Wii-jét és a Sony PlayStation 3 gépét. Februárban 422 ezer Xboxot adtak el az USA-ban, míg a Wii azért esett vissza közel 50 százalékkal, mert rosszul tervezték meg a készleteket és hiány alakult ki a termékből - írja a Businessweek.

A hatalmas (19 százalék körüli) államháztartása és leminősített hitelei ellenére elkapkodták a kaliforniai államkötvényeket, amelyek kibocsátását emiatt 2,5 milliárd dollárra kellett növelni az eredetileg tervezett 2 milliárd helyett - írja a Wall Street Journal. A kibocsátás sikerét annak is köszönheti, hogy továbbra is nagyon alacsonyan áll az amerikai jegybanki alapkamat, ezért a befektetők szemében felértékelődik minden más biztonságosnak gondolt értékpapír.

A nyersolaj ára 82 dollár fölé került és stabilan ott is ragadt - írja a Reuters. Ezáltal már két hete emelkedik a fekete arany ára, ami arra utal, hogy a világ energiaigénye tovább növekszik annak ellenére, hogy az elsődleges motornak tekintett Kínában pénzügyi szigorításokkal kívánják fékezni a gazdasági növekedést.

A minap a világ leggazdagabb emberévé avanzsáló Carlos Slim Helu mexikói üzletember arról beszélt a Forbes magazinnak, hogy a "vagyont, akár magán-, akár közvagyonról is van szó, hatékonyan kell kezelni, úgy hogy az újrabefektetéssel növekedést lehessen elérni". Szerinte a következő 10 évben hatalmasat fog fejlődni Latin-Amerika.