Egyiptom betiltja a mobilos Skype-ot

Vágólapra másolva!
Egy új szabályozás életbe lépését követően az egyiptomi mobilszolgáltatók hálózatain nem lehet majd  internettelefonos szolgáltatásokat használni nemzetközi hívásokra.
Vágólapra másolva!

A Reuters úgy értesült a helyi hírközlési hatóságtól, az NTRA-tól, hogy az országban tilos lett mobilinternet-kapcsolaton keresztül internettelefonos szoftver alkalmazásával nemzetközi hívásokat bonyolítani. A tiltás egyaránt vonatkozik a laptopos USB-modemekre, illetve az okostelefonokra telepíthető szoftverekre is.

Egy helyi törvény értelmében ugyanis a nemzetközi hívások kizárólat a helyi, állami tuljadonú Telecom Egypt hálózatain kell zajlania. Vezetékes interneten - illetve egy arra kapcsolódó wifi-hálózaton - korlátozások nélkül lehet internettelefonálni, legalábbis egyelőre. Bár a hírközlési hatóság csupán a Skype-ot említette a tiltólistára került alkalmazások közt, valószínűleg a hasonló alkalmazások, így például a Google Talk vagy a Live Messenger telefonszolgáltatásának használata is tiltott lesz a jövőben.

Bár már a mostani szigorítás bevezetése előtt is érvényben volt a mobilos skype-olást tiltó törvény, ám annak tényleges betartatására csak azt követően került sor, hogy az állami távközlési szolgáltató nemzetközi hívásokból származó bevételei jelentősen visszaestek az elmúlt hónapokban. A héten az Egyesült Arab Emirátusokban is hasonló szabályozás lépett életbe.