Már 85 millió .com-os netcím van

Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt jegyezték be az első .com domainvégződést használó internetcímet. Az üzlet nehezen indult be, az első két éven csupán száz ilyen oldal indult el, mostanra azonban már 85 millió ilyen webcím üzemel.
Vágólapra másolva!

Az kereskedelmi tevékenységet jelölő .com domainvégződést használó internetcímet a Symbolics számítógépgyártó cég jegyeztette be az internet előfutárának tekintett DARPA-nál, azaz a Pentagon fejlesztési ügynökségénél 1985. március 15-én. A szájt jelenleg egy domainekkel kereskedő cég tulajdonában van, és részben reklámok, részben az évfordulóhoz kapcsolódó tartalmak érhetőek el rajta.

Megkönnyítette az internethasználatot

A domainnevek bevezetése jelentősen megkönnyítette az internet használatát, mivel a négy, legfeljebb háromjegyű tagból álló ip-címeknél könnyebben megjegyezhető alternatívát kínált. Még abban az évben további négy vállalat jegyeztette be magát, két évre rá azonban csak száz cím működött, tíz évvel később azonban a .com-ra végződő netcímekből már 120 ezer darab volt használatban. "Ma már közel 85 milliónál jár a .com doménnevek regisztrációs száma" - nyilatkozta Mark McLaughlin, domainneveket is kezelő VeriSign vállalat elnöke. A .hu végződésű, azaz magyar netcímből jelenleg több mint 530 ezer aktív státuszú.

Hatalmas üzlet van benne

A washingtoni székhelyű Információtechnológiai Fejlesztési Alapítvány (ITIF) tanulmánya szerint a .com domainnevekkel éves szinten 400 milliárd dollár értékű kereskedelmi forgalomnak teremtették meg az alapját. Az összeg 2020-ig várhatóan eléri az évi 950 milliárd dollárt.

A VeriSign adatai alapján az amerikai internetezők 81 százaléka naponta legalább öt .com-ra végződő weboldalt felkeres. A társaság statisztikái szerint a 85 millió netcímből közel 12 millió e-kereskedelmi témájú, 4,3 millió szórakoztatással kapcsolatos, 1,8 milliót pedig a sporttal lehet kapcsolatba hozni.

Egyre többen használják

A vállalat prognózisai szerint a következő három évben az internetet használók száma a jelenlegi 500 millióról 2,2 milliárdosra bővül majd, és a mostani 1,6 milliárdról 2,7 milliárdra bővül majd az online elérésre képes eszközök száma. Míg a cég jelenleg az általa kezelt címekhez kapcsolódóan 53 milliárd oldallekérést regisztrál naponta, 2020-ra ezek számra 3,4 kvadrillióra növekszik majd az előrejelzések alapján, ezt a megnövekedett forgalmat pedig a kiszolgálókapacitás jelentős bővítésével lesz lehetséges kiszolgálni.