Vágólapra másolva!
Nagyon régen fordult elő az európai kupasorozatokban, hogy egy magyar futballista két gólt szerezzen a nyolcaddöntőben. Gera Zoltán előtt utoljára Kiprich József hajtotta ezt végre, tizenhét évvel ezelőtt. A Fulham magyar játékosa az Európa Liga góllövőlistáján sem áll rosszul, a még versenyben lévők közül csak a benficás Óscar Cardozo lőtt több gólt nála.

A Juventus elleni EL-sikerről egész Európa beszélt, a külföldi újságok is egyetértettek abban, hogy a mérkőzés legjobbja a két gólt szerzett Gera Zoltán volt. A magyar játékos ezzel a duplával ötre növelte találatainak számát a sorozatban, melynek góllövőlistáján is jó helyet foglal el. Ennél több gólt eddig csupán négyen szereztek, ám közülük már csak a hatgólos Óscar Cardozo (Benfica) csapata van versenyben. Szintén hatszor volt eredményes Fernando Llorente (Athletic Bilbao) és Jonathan Legear (Anderlecht), míg Claudio Pizarro (Werder Bremen) kilencszer talált a hálóba, így csapata kiesése ellenére jó esélye van a gólkirályi címre. Gerához hasonlóan ötgólos még David Villa (Valencia) és Djibril Cissé (Panathinaikosz) is, vagyis a magyar játékos illusztris társaságban szerepel.

Az európai kupasorozatokban utoljára az 1983-84-es idényben szerzett gólkirályi címet légiósként magyar játékos. Akkor Nyilasi Tibor az Austria Wien együttesében kilenc gólt lőtt, igaz, ebből hatot az első fordulóban a luxemburgi Aris Bonnevoie ellen. Nyilasi a nyolcaddöntőben az Internazionale elleni hazai találkozón duplázni tudott, majd pedig a negyeddöntőben a Tottenham Hotspur ellen is betalált, a londoniak azonban kiverték a bécsi csapatot. Nyilasi óta csak egyetlen légiósunk szerzett két gólt a sorozat ezen szakaszában: az 1992-93-as KEK-ben a Feyenoord a svájci Luzernnel találkozott a nyolcaddöntőben, és a rotterdami visszavágón 4-1-re nyert, Kiprich József két góljának is köszönhetően. A Luzern edzője Bicskei Bertalan volt.

Gera öt gólja abból a szempontból is említésre méltó, hogy magyar futballista egy idény alatt nagyon régen termelt ennyit az európai színtéren. Légiósként a már említett Nyilasi volt erre utoljára képes, ahhoz pedig messzire kell visszamennünk az időben, hogy magyar csapat színeiben hasonlót találjunk.

A Videoton emlékezetes UEFA-kupa-menetelése során Szabó József hétszer talált be (nem számítva a Paris-SG elleni félbeszakadt mérkőzést, ahol szintén eredményes volt), az 1987-88-as idényben pedig Kovács Kálmán a Budapesti Honvéd színeiben szerzett hat gólt, ebből négyet egyetlen találkozón, a Panathinaikosz elleni hazai összecsapáson. Mindez a harmadik fordulóban történt, ami egyben már a nyolcaddöntő is volt, de nem ő az utolsó honfitársunk, aki magyar klubbal valamelyik kupasorozat ezen szakaszában legalább két gólt lőtt egy meccsen.

A bravúr utoljára Lipcsei Péternek sikerült, aki a KEK 1991-92-es kiírásának második fordulójában (ami a kevés induló miatt már a nyolcaddöntő volt) kétszer is bevette a Werder kapuját Brémában.



Lipcsei egy fordulóval korábban a Levszki Szófia ellen mindkét mérkőzésen duplázott, vagyis összesen hat gólig jutott a sorozatban, amivel gólkirály is lett. Gera jelenleg ettől még éppen elmarad.

A Fulham a negyeddöntőben a német Wolfsburggal találkozik, ahol egyáltalán nem esélytelen a továbbjusra. Magyar játékos utoljára nemzetközi kupasorozatban 1998-ban lépett pályára elődöntőben: akkor Lisztes Krisztián a Stuttgart színeiben 20 percet kapott a Lokomotiv Moszkva elleni találkozón. Csapata később döntőt játszott, azonban a magyar középpályás ott csak kispados volt, nem cserélték be a Chelsea ellen.

2004-ben Buzsáky Ákos a Portóval ugyan UEFA-kupa-győztes volt, hiszen pályára lépett a sorozatban, José Mourinho azonban a fináléra nem nevezte. Így aztán az utolsó magyar focista, aki légiósként európai kupadöntőt játszott, Kű Lajos volt, ő 1978-ban az FC Bruges játékosaként szerepelt a Liverpool elleni BEK-döntőn.

www.global-soccer.eu