A sex.com kalandos története

Vágólapra másolva!
Mégsem kerül aukcióra a világ legdrágább webcímének kikiáltott sex.com, holott pár nappal ezelőtt még egymillió dolláros kikiáltási árról szóltak a hírek. A hányattatott sorsú domain azért nem került kalapács alá, mert tulajdonosát csődbe taszították hitelezői. 
Vágólapra másolva!

Kedden bocsátotta volna aukcióra a 2006-ban 14 millió dollárért (ez közel 2,7 milliárd forint) megvásárolt sex.com webcímet a DOM Partners. A címet eredetileg az Escom nevű cég vette meg a DOM Partnerts által biztosított hitelből, de nem tudta törleszteni a hatalmas összeget. A meghirdetett árverésre azonban nem került sor, mert három cég pert indított az Escom ellen. A cégek mögött befektetőként álló Michael Mann tízmillió dolláros követeléssel állt elő.

Mann szerint a perrel csupán az a céljuk, hogy a többi Escom-befektető számára garantálják, hogy befektetésük nem veszít értékéből. A pénzügyi szakember szerint a sex.com eladása jelentősen csökkentette volna az Escom értékét - írja a Guardian.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A web hajnalán kezdődtek a sex.com körüli botrányok

A sex.com oldal tegnap még teljesen üres volt, mára viszont a használaton kívüli, parkoltatott domainekre jellemző szöveges hirdetésekkel van tele. További sorsa egyelőre ismeretlen.

Volt már nagyobb botrány is a sex.com körül

A Sex.com mostani eladása körüli apróbb botrányok eltörpülnek azok mellett, amik az internet legdrágább domain nevének tartott cím körül folytak az elmúlt tizenöt évben. Az először 1994-ben, jócskán az internetes robbanás előtt beregisztrált címnek nem sokáig örülhetett tulajdonosa, ugyanis egy pornóiparban jártas többszörös csaló a következő évben ellopta tőle a domaint.

A webes címeket, amelyek valójában csak egy bejegyzés a kérdezősködő browsereket útbaigazító DNS-szervereken, nagyon nehéz ellopni. Fizikai valójukban nem léteznek, letölteni nem lehet őket, a regisztrátorok rendszerei, ahol pedig át lehet írni a tulajdonost, jellemzően jól védettek. Stephen Cohennek 1995-ben egy hamisított levéllel azonban mégis sikerült ez a fegyvertény. A regisztrációkat a net hajnalán intéző Network Solutions-hoz küldött levelében a csaló a tulajdonos partnerének tüntette fel magát, és kérte a domain név átírását saját cégének nevére. Hogy a zsákmányt biztosítsa, Cohen még az eredeti tulajdonost is felhívta, ezúttal a Szabadalmi és Védjegy Iroda munkatársának hazudva magát, hogy lebeszélje a Krement a védejegy bejelentéséről.

Hogyan lopjunk internetet?

Míg ma egy hasonló csalás leleplezése, illetve egy hasonló vita megoldása valószínűleg hónapok alatt véget érne, az World Wide Web hajnalán hosszú évekig el lehetett húzni a pereket. Míg a jogos tulajdonos megpróbálta visszaszerezni már akkor is rendkívül értékesnek számító webcímét, a Cohen által a sex.com-on üzemeltetett keménypornó-oldal termelte a pénz. Kremen állítása szerint időnként egy-két dolláros csekkeket kapott a csalótól visszatérítés jeligére, sőt egyszer egy felfújt guminőt is hozott a posta.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kremen visszafogott szexoldallá alakította a sex.com-ot

A perek egészen 2000 november 27-ig tartottak, ekkor ítélt úgy a bíróság, hogy a domaint vissza kell szolgáltatni eredeti tulajdonosának. Valamivel több, mint fél évvel később pedig kártérítést is ítéltek Kremennek. A domain ellopásában bűnösnek talált Cohennek mintegy 65 millió dollárt kellett volna kifizetnie. Az összeg átáadására a mai napig nem került sor. A csaló különböző cégeit csődbe vitte, vagyonát Mexikóba mentette ki, és maga is eltűnt a bíróság szeme elől.

Kedvesebb pornó lesz a tartalom

A tartalmat gyorsan sajátjára cserélte le a sex.com-ot visszaszerző Kremen. Nem csak a reklámokért kapott pénz érkezett meg végre az eredeti tulajdonos számlájára, de változott egy keveset az oldal profilja is. Legalábbis erre enged következtetni a korabeli Wired cikk, ami címében egy kedvesebb, gyengédebb sex.com-ot köszönt, mielőtt elmesélné a hat éven keresztül tartó pereskedés történetét.

Kremen a jogi huzavonát, és a Sex.com-ot megunva 2006 januárjában adott túl a domain néven. A vételárról megoszlanak a vélemények, egyes források 14 millió dollárról tudnak, más források szerint csak 12 millió dollárt adtak a webcímért. Akármelyik forrás tudja is jól az összeget, az biztos, hogy a sex keresőszóra a Google ötödik találati helyén tanyázó címért megfelelő árat kért Kramer.

A helyzet iróniája az, hogy az évek során a sex.com elvesztette a legértékesebb domain kétes értékű címét. 2009-ben minden eddiginél hatalmasabb összegért, 16 millió dollárért kelt el a különböző hirdetések árusítására berendezett insurance.com. Ráadásul kevéssé kézenfekvő, ám még mindig könnyen megjegyezhető neveken sikeres pornóbirodalmak tucatjai indultak el az interneten. A küzdő feleket azonban szemmel láthatólag nem keseríti el, hogy vége van azoknak az időknek, amikor a sex.com napi 15 ezer dollárt tudott termelni, folytatódik a pereskedés, míg egy tulajdonos nem marad.