Megfejné a nagybankokat a német kormány - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
A bankoktól szedné be a német kormány a jövőbeli bankmentések forrását; az EKB elnöke szerint az euróövezetnek kellene kihúzni a bajból Görögországot; Bill Gates befektetne a Toshiba atomreaktor-bizniszébe; másfél milliárd dolláráért venné meg a Time Warner az MGM filmstúdiót; elengedték Haiti államadósságának több mint egyharmadát.
Vágólapra másolva!

Különadót készül kivetni a német kormány a kockázatos üzletágakban érdekelt nagybankokra - jelentette a Reuters. A hírügynökség információi szerint a tervezett bevétel évente 9 milliárd euró. A kabinet ebből akarja finanszírozni az esetleges későbbi bankmentéseket, hogy ne kelljen az adófizetők pénzéhez nyúlni.

Görögország bizonyos feltételekkel kaphatna kölcsönt az eurózóna egyes tagországaitól - vetette fel Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke. Trichet ezzel szembeszállt a német állásponttal, amely szerint a görögöknek nyújtandó segítségben az IMF-nek kellene a fő szerepet játszania - értékelte a Wall Street Journal az EKB elnökének megszólalását.

A Toshiba bejelentette, hogy atomreaktorok fejlesztéséről tárgyal a Bill Gates által támogatott TerraPowerrel - számolt be ugyancsak a Reuters. A japán számítástechnikai vállalat a leginkább elterjedt, könnyűvizes reaktoroknál modernebbeket építene, és a Microsoft-vezér állítólag többmilliárd dollárt készül befektetni a projektbe.

Másfél milliárd dolláros ajánlatot készül tenni a Time Warner médiaóriás a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdióra - írja a Businessweek. Az MGM még tavaly került eladósorba, miután kiderült, hogy nem tudja fizetni 3,7 milliárd dollárnyi adósságának kamatait. A Time Warneré a Warner Bros stúdió mellett a CNN és az HBO is.

Elengedi a földrengés által sújtott Haiti 1,2 milliárd dolláros külföldi adósságának nagy részét az amerikai kontinens fejlesztési bankja - írja a New York Times. A pénzintézet 479 millió dollárnyi adósság elengedéséről döntött. Korábban az Európai Unió és a G7 országcsoport is hasonlóan határozott.