Bernanke az alacsony kamat mellett érvelt

Vágólapra másolva!
Továbbra is szükség van a rekordalacsony kamat fenntartására az Egyesült Államokban - jelentette ki Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke csütörtöki kongresszusi meghallgatásán.
Vágólapra másolva!

A Fed legutóbbi, március 16-ikai kamatdöntő ülésének határozata értelmében az egynapos kamat célsávja rekordalacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt. Bernanke csütörtökön sem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni, hogy a Fed meddig tartja fenn a jelenleg érvényes kamatot.

A március közepi kamatdöntést ismertető közlemény azt tartalmazta, hogy "még hosszabb ideig" a most megerősített szinten tervezi tartani a kamatot a gazdaság élénkítése céljából a Fed. A Fed 15 hónapja csökkentette a jelenleg is érvényes történelmi mélypontra a kamatot.

A kamatdöntés indoklásában egyebek között az szerepelt, hogy tovább nőtt a gazdasági aktivitás, a munkaerőpiac "stabilizálódik", az infláció továbbra is mérsékelt, a lakossági kiadás bővült, de még mindig visszafogott. A Fed kamatdöntői szerint "a gazdaságnövekedés üteme várhatóan mérsékelt lesz egy ideig".

Bernanke meghallgatására eredetileg február 10-én került volna sor, de elhalasztották a Washingtont sújtó rendkívüli hóvihar miatt. A pénzügyi bizottságának írt beszámolóját ennek ellenére akkor nyilvánosságra hozták.

Ben Bernanke a beszámolóban kilátásba helyezte, hogy a gazdaság erősödésével a Fed véget vet likviditásnövelő politikájának. Első lépésként növelnék a diszkontrátát, erről azonban egyelőre nincs döntés. (Néhány nappal később, február 18-án jelentette be a Fed, hogy a diszkontrátát 0,5 százalékról 0,75 százalékra növelték.)

Bernanke kijelentésére nőni kezdtek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A DJIA indexe 0,93 százalékos, a Nasdaq mutatója 1,33 százalékos pluszban állt röviddel 16.30 óra után.