Hetvenöt százalékos foglalkoztatást akar az EU

Vágólapra másolva!
A 20 és 64 év közötti korosztályon belül 75 százalékos foglalkoztatási arányt akar elérni az Európai Unió 2020-ra, a fejlesztési stratégia egyik tervezete szerint. Kérdés, a végső változatban is szerepelnek-e majd számok.
Vágólapra másolva!

Az EU állam- és kormányfői kétnapos brüsszeli tanácskozásuk pénteki zárónapján várhatóan nyilatkozatot fogadnak el az elkövetkező évtizedre szóló uniós fejlesztési stratégiáról. A nyilatkozat egyik tervezete számszerűsíti a 75 százalékos foglalkoztatási célt a 20 és 64 év közötti korosztályon belül.

Ugyancsak szerepel a szóban forgó tervezetben, hogy kutatásra a bruttó nemzeti termék 3 százalékát kell fordítani, a szén-dioxid-kibocsátást pedig 20 százalékkal kell csökkenteni 2020-ig.

A dokumentum szerint kikerült a számszerűsített célok sorából az a követelmény, hogy emeljék 40 százalékra a felsőfokú képzésben részesülők arányát, valamint az, hogy legkevesebb 20 millió uniós polgárt emeljenek ki a szegénysorsból.

Bekerült viszont a szövegbe egy olyan, elvi jelentőségű kitétel, miszerint a produktív és versenyképes mezőgazdaság jelentősen hozzájárul a vidéki területeken a foglalkoztatáshoz és a növekedéshez.

Az EU 2020 stratégiát, amely a korábbi, lisszaboni stratégiaként ismert, sikertelennek bizonyult hosszú távú fejlesztési programot hivatott felváltani, júniusig kell végleges formába önteni. A tagállamok vezetői évente áttekintik majd a célok időarányos teljesülését.