Moody's: Jót tesz a forinthitelek segítése

Vágólapra másolva!
A lakossági devizaalapú hitelezés csökkentésére tett magyar kormányzati intézkedések elősegíthetik a banki követelés-portfoliók devizastruktúrájának javulását - áll a Moody's Investors Service hétfői londoni elemzésében.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor a jelenlegi nagy devizakölcsön-portfoliókhoz kapcsolódó alapvető hitel- és finanszírozási kockázatok fennmaradnak, azzal együtt is, hogy a magyar bankrendszer egésze "viszonylag jó állapotban" zárta a 2009-es pénzügyi évet.

A Moody's hangsúlyozza: éppen ezért tekinti a bankrendszer hosszú távú pénzügyi stabilitása szempontjából kedvezőnek a magyar kormány és a jegybank legutóbbi kezdeményezéseit a forinthitelezés ösztönzésére a lakossági szektorban.

A forinthiteleket több tényező is segítette az elmúlt időben. Egyrészt a kamatszint csökkenésével a kamatkülönbözet csökkent az euróhoz képest, ami által az euróban (vagy más devizában) felvett hitelek kamatainak már nincs akkora előnye, mint volt a válság kitöréséig.

Másrészt a devizahitelek felvételén szigorított a kormány tavaly év végén, ráadásul a forinthiteleknél jobban. A hitelintézeteknek vizsgálniuk kell, hogy mekkora összeghatárig hitelképes az ügyfél, ezt az összeget a forinthitel törlesztése nem lépheti át, míg az euróhiteleknél szigorúbb a feltétel: a hitelképesség 80 százalékáig vállalhat magára hitelt az ügyfél. Egyéb devizahiteleknél még szigorúbb a szabály: 60 százalék a limit.