Nem boldogulnak a nettel a koros James Bondok

Vágólapra másolva!
A brit belső elhárítás, az MI5 a növekvő költségvetési kerete ellenére az eddigi legnagyobb létszámleépítésre készül, ugyanis az állomány idősebb tagjai egyszerűen képtelenek használni az internetet.
Vágólapra másolva!

A viccesen csak James Bond-nemzedéknek nevezett öregebb hírszerzők közül sokan kerülhetnek utcára, mert nem értik a Twitter és Facebook közösségi portálok világát - közölte a The Telegraph című brit napilap. Az átalakítás tervét Jonathan Evans, az MI5 főnöke hozta nyilvánosságra, aki a parlament hírszerzési és biztonsági bizottságában fejezte ki aggodalmát az általa irányított szolgálatok általános információtechnológiai (IT) felkészültségét illetően. Szerinte az nem éri el a kívánt szintet, és ezért az állomány egy részének elbocsátására kényszerül.

Brit kormányzati tisztviselők szerint az MI5 állományának csak egy kis része veszíti el az állását, az átalakítást azonban az egész szervezetre kiterjesztik, és nem csak az IT-szakértőket érinti. A brit belső elhárítás megközelítőleg 3500 ügynökkel dolgozik, az állományt jövőre 4100 fősre, azaz a 2001-es létszám duplájára kívánják emelni. Az új, 20-as 30-as éveikben járó munkatársak közül sokan a Titkos Szolgálat - MI5 (Spooks) című BBC-sorozat miatt kaptak kedvet a munkához.