Száműzné Japán a kártyafüggő mobilokat

Vágólapra másolva!
Az ázsiai országban a mobilcégek szinte kizárólag saját SIM-kártyájukkal használható kivitelben árusítják a telefonokat, a japán kormány ennek a gyakorlatnak a visszaszorítására törekszik.
Vágólapra másolva!

A japán távközlési minisztérium vizsgálja a kártyafüggő mobilok árusításának helyzetét: a szigetországban a három legnagyobb mobilszolgáltató ugyanis csak olyan készülékeket árusít, amelyek kizárólag saját maga által piacra dobott SIM-kártyával használható. Magyarországon is a legtöbb készülék ilyen formában talál gazdára, de ártámogatás nélküli, magasabb áron korlátozás nélkül is meg lehet venni a telefonokat.

Lehetséges azonban, hogy hamarosan csak olyan készülékeket árusíthatnak majd a cégek, amelyek mentesek minden ilyen korlátozástól, így külföldre utazva tulajdonosaik akár a helyi szolgáltató SIM-kártyáit is használhatják - persze csak ha készülékük is kompatibilis a hálózattal. A legnagyobb helyi mobilcég, az NTT DoCoMo szerint azonban bizonyos egyedi funkciók, például mobilinternetes szolgáltatások működtetéséhez szükséges az egyedi készülékek.