Századvég: A Jobbik megelőzte az MSZP-t

Vágólapra másolva!
A Századvég közvélemény-kutatása szerint a Jobbiknak már több támogatója van, mint az MSZP-nek. A felmérés szerint csak három párt jutna a parlamentbe, és egyre többen mondják azt, hogy elmennek szavazni.
Vágólapra másolva!

A Századvég a Kód Gazdaság- és Médiakutató Intézettel közösen kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2010. március 16-22. között. A kutatás szerint továbbra is három párt jutna be biztosan a parlamentbe. A Fidesz tartja jelentős fölényét versenytársaival szemben, a második helyért azonban éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között.

A politikai pártok választói megítélése nem sokat változott az elmúlt hónapokban. A teljes sokaság körében továbbra is csak három pártnak mutatkozik reális esélye arra, hogy átlépje az öt százalékos küszöböt. A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi versenyében. Történt azonban egy fontos változás a korábbi hónapok eredményeihez képest. A felmérés szerint a Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt.

Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fideszre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna. A Jobbik támogatottsága 12 százalék, míg a szocialistákra a választókorú lakosság 11 százaléka adná voksát. A vizsgálat szerint a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 1, illetve 2 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

A Fidesz fölénye még nagyobb a biztos szavazó pártot választók körében. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a Jobbikra 17 százalék szavazna, a szocialistákat pedig 16 százalék választaná. Az MDF és az LMP a biztos szavazó és pártot is választani tudók között három-három százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ezen adatok azt mutatják, hogy a sikeres kopogtatócédula gyűjtési akció ellenére könnyen előfordulhat, hogy a két kispárt nem lesz képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Egyre többen mondják azt, hogy ha most vasárnap lennének a választások, elmennének szavazni. A felmérés során a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni, míg februárban ez az arány csak 63, janurában 60 százalék volt.