Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a labdarúgás népszerűsége még mindig elmarad a hagyományos amerikai sportágaktól, de az MLS egyre több rajongót szerez magának. A liga vezetői szerint a népszerűség növeléséhez leginkább arra van szükség, hogy David Beckhamhez hasonló sztárokat igazoljanak - a pletykák szerint a következő a sorban Thierry Henry vagy Raúl lehet.

Az észak-amerikai profi bajnokság megalakulását követően sokáig elsősorban a hazai játékosokra épített, és Európából maximum csak idősebb klasszisok igazoltak az Egyesült Államokba - megfordult az MLS-ben például Lothar Matthäus vagy Hriszto Sztoicskov is.

Az amerikai klubok többek között azért sem tudtak aktuális sztárokat igazolni, mert a fizetési sapka intézménye miatt nem ajánlhattak akkora fizetést, mint az európai egyesületek. Ennek kiküszöbölése érdekében hozta meg a 2007-es szezonra az MLS az úgynevezett Beckham-szabályt, amelynek értelmében minden klubnál egy játékos kivételt jelent a fizetési sapka alól, azaz a neki kifizetett pénzt nem kell beleszorítani a maximalizált összegbe.

A szabály megalkotásakor egyébként még nem lehetett tudni, hogy Beckham biztosan Los Angelesbe igazol (a rendelkezés hivatalos elnevezése magyarra fordítva kiválasztott játékos), ám a sajtóban rögtön az angolról nevezték el az MLS új határozatát, és végül valóban ő lett az első játékos, akit ennek köszönhetően szerződtettek.

Ugyan az angol klasszis megszerzése a Galaxynek sportszakmai szempontból még nem jött be (a csapat eddig nem tudta megnyerni a bajnokságot Beckhammel, tavaly a döntőben szenvedett vereséget), de üzletileg maximálisan megérte az egész ligának is.

A Beckham nevével ellátott különböző ajándéktárgyak eladásából is hatalmas összeg folyt be (már hivatalos bemutatása előtt 250 ezer mezt adtak el), a televíziós jogdíjak is jelentősen nőttek (elég, ha csak arra gondolunk, hogy Beckham bemutatkozó mérkőzése, a Chelsea elleni barátságos összecsapás új nézettségi rekordot állított fel az USA-ban), és természetesen a Galaxy nézőszáma is jelentősen emelkedett. A 2007. augusztus 18-i, New York Red Bulls elleni találkozón 66 237 fizető néző volt a Giants Stadiumban, ami új alapszakasz-rekordot jelentett az MLS történetében.

A Beckham-szabályt a többi klub is igyekezett kihasználni, ennek köszönhetően került például az MLS-be a brazil Denílson, az argentin Claudio López és Marcelo Gallardo, valamint a mexikói Cuauhtémoc Blanco. Jelenleg Beckhamen kívül még négy labdarúgó nem tartozik a szabály alá a ligában: a kolumbiai Juan Pablo Ángel (New York Red Bulls), a svéd Freddie Ljungberg (Seattle Sounders), a mexikói Luis Ángel Landín (Houston Dynamos) és a kanadai Julian de Guzman (Toronto).

A nevekből jól látható, hogy sem szakmai, sem pedig üzleti szempontból nem számítanak kiemelkedő futballistának (még ha De Guzman Kanadában nagy népszerűségnek is örvend, és Ljungberg is nagy kedvenc Seattle-ben). Nem csoda, hogy a liga vezetője, Don Garber a minap kijelentette: nincs kizárva, hogy hamarosan felülvizsgálják a Beckham-szabályt, és lehetővé teszik, hogy klubonként két játékosnak is tetszőleges fizetést adjanak.

"A mi érdekünk is, hogy sztárok szerződjenek az MLS-be. Olyan futballistákról beszélek, akiknek a jelenléte egyértelműen növeli a jegyeladást és a televíziós nézettséget, vonzó a szponzorok számára, egyfajta felhajtást teremt. Beckham mellett Blanco volt még ilyen, illetve kisebb, de nem elhanyagolható mértékben Ángel" - fejtette ki Garber.

A nyilatkozat nyomán az amerikai sajtóban persze rögtön megindultak a pletykák, hogy ki is lehet az MLS új sztárja - Garber ugyanis nem az a típusú sportvezető, aki a levegőbe szokott beszélni. A legtöbben úgy vélik, hogy a Barcelona francia csatára, Thierry Henry a legesélyesebb arra, hogy az USA-ban folytassa pályafutását.

Forrás: AFP

Henry a Barcában néha a padra szorul, Amerikában viszont kirakatember lehetne

A támadó immár nem számít alapembernek a katalánoknál, ugyanakkor többször is mondta, hogy szívesen játszana az Egyesült Államokban, egészen pontosan a New York Red Bullsban. Januárban állítólag már tárgyalt is a klub vezetőségével, és jó barátja, az NBA-ban szereplő kosaras, Tony Parker is győzködi, hogy szerződjön az MLS-be. A Red Bulls az idei évtől már a saját, kifejezetten labdarúgás céljából épített stadionjában játszik, és a hírek szerint a 2011-es idényre igazolná le Henryt - akkor jár le ugyanis Ángel szerződése, aki jelenleg a klubnál kitölti a Beckham-szabálynak megfelelő helyet.

Elképzelhető azonban, hogy addigra már egy másik európai klasszis is az MLS-ben szerepel majd. A Real Madrid veterán támadója, Raúl ugyanis szintén elképzelhetőnek tartja, hogy az Egyesült Államokba igazoljon. "Nem csak nekem, de a családom számára is megfelelő lenne, ha egy évet az USA-ban futballoznék" - nyilatkozta a csatár az El Mundo Deportivónak, igaz, azt is hozzátette, hogy ezt csak azután tartja lehetségesnek, hogy lejár a szerződése a Realnál.

A kontraktus 2011-ig érvényes, de a jelenlegi idényben Raúl már csak csereként játszik, így nincs kizárva, hogy már a nyáron megvalósul a transzfer. Vele kapcsolatban is a Red Bullst szokták emlegetni, de szóba került a liga legújabb egyesülete, a Philadelphia Union is, amely az idei bajnokságban szerepel először.