Kötvénykibocsátás figyelmeztet a görög csőd lehetőségére - lapszemle

Vágólapra másolva!
Görögország kötvényei a kutyának sem kellenek, Írország még mindig a bankmentéssel bajlódik, Kína húzza a japán ipart - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb bajban a görög gazdaság. Miután az unió egy államcsőd-veszély esetére védőháló biztosításáról határozott, addig a gyakorlat azt mutatja, hogy a piacokat közel sem nyugtatta meg a lépés. A hétfőn kibocsátott 5 milliárd eurónyi kötvény után kedden egy korábban indított állampapír-sorozatból akartak piacra dobni, de a kereslet messze alulmúlta a várakozásokat. A WSJ szerint az 1 milliárdos próbálkozásra csak 390 millió euró ajánlat érkezett, s ez arra utal, hogy a piacok már túl kockázatosnak találják a görög adósságot.

Írország új tervet dolgozott ki a bankjai feltőkésítésére, hogy azok hitelekkel segíthessék a gazdaság működését - írja a Wall Street Journal. Egy úgynevezett "rossz bankot" hoznak létre, amely felvásárolja a többi pénzintézet bedőlő hiteleinek egy részét. Az elemzők azonban jóval magasabb árakra számítottak, ami miatt arra következtettek, hogy a bankrendszer problémái nagyobbak a vártnál.

Nouriel Roubini neves közgazdász szerint Indiának hatalmas tőkeéhsége van, rengeteg forrásra lenne szükségük ahhoz, hogy tartani tudják a lépést Kínával a gazdasági növekedést tekintve. Kína az elmúlt hónapokban 10,7 százalékkal növekedett éves szintre vetítve, míg India 8,2 százalékos plusz tudott elérni. A közgazdász szerint kiegyenlítődhetne a két ütem, ha India szellemi és pénzbeli tőkéhez jutna - írja a Bloomberg.

A kínai gazdaság növekedése kezdi magával húzni a térségbeli országokat is, ezt mutatja a japán export növekedése. Az ázsiai ország kivitele közel hat éves csúcsra került márciusban, főleg az ipari megrendeléseknek köszönhetően. A belső kereslet azonban stagnál, és a munkavállalók jövedelme is 21 hónapja csökken - írja a Reuters.

A kínai növekedés a szénipar teljesítményén is meglátszik, aminek köszönhetően vállalati felvásárlásokba kezdenek cégek. Az Egyesült Államok legnagyobb szépipari vállalata, a Peabody Energy 3 milliárd dollárt ajánlott az ausztrál Macarthur Coalnak. Az ausztrálok egyelőre lehűtötték az ambiciózus ajánlatot, szerintük ez nem áll a részvényesek érdekében - írja a Bloomberg.