Munkástanácsok: Sokat romlott a munkavállalók helyzete

Vágólapra másolva!
Egyre rosszabb lett az utóbbi évek során a magyar munkavállalók általános helyzete a Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint. Alacsony munkabérekért dolgoznak hosszabb munkaidőben, és fenyegeti őket a munkanélkülivé válás - mondta Palkovics Imre elnök.
Vágólapra másolva!

Egyre több munkáltatói jogsértés történik, s egyre nő a feszültség, az elégedetlenség a munkahelyeken - tette hozzá az érdekvédelmi szervezet vezetője. Szerinte valós a veszélye annak is, hogy a nyugdíjak reálértéke csökkenni fog, a szociális támogatások pedig sorra épülnek le.

Palkovics Imre elmondta: a Munkástanácsok ahhoz a politikai erőhöz fordultak, amelytől a legnagyobb eséllyel várható, hogy kormányt fog alakítani - szerinte ez a Fidesz -, s a 12 pontba szedett javaslataikat eljuttatták a pártvezetésnek, illetve ismertették már a nyilvánossággal is. Az elnök szerint elsődleges számukra a munkahelyteremtő gazdaságpolitika megvalósítása és a munkavállalók biztonságának erősítése.

Palkovics Imre szerint szükség lenne "szociális választásra" is - közvetlenül a parlamenti választások után, vagy a helyhatóságival együtt -, amely eredménye erősorrendet állítana fel a szakszervezetek között. Szólt arról is, hogy az állami milliárdokkal támogatott multinacionális cégek nem engedik meg a munkavállalóiknak, hogy a szervezkedés szabadságával élhessenek.

Horváth Zsolt, a Fidesz veszprémi parlamenti képviselője és egyben jelöltje a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Fidesz célkitűzései között elsődleges a munkahelyteremtés, s szerinte már az idén adócsökkentésre van szükség, hogy élénküljön a gazdaság. Rendkívül fontosnak ítélte a kis- és középvállalkozások "helyzetbe hozását" is, úgy vélte, az uniós fejlesztési pénzforrásokból még megmaradt 3500-3600 milliárd forint jelentős részét a hazai vállalkozások támogatására, munkahelyek teremtésére kell fordítan.