Szuper szoftverekkel rajtol az iPad

Vágólapra másolva!
Százötvenezer alkalmazás közül válogathatnak azok, akik megveszik az április 3-án a boltok polcaira kerülő Apple iPadet. A programok egy része már ismerős lehet a cég okostelefonjáról, az iPhone-ról, ám akadnak majd teljesen új fejlesztések is.
Vágólapra másolva!

Legalább ezerre rúg David Pogue, a New York Times újságírója szerint azoknak az alkalmazásoknak a száma, amik nem felnagyított iPhone szoftverek, hanem valóban az iPad-re tervezték őket. A készüléket hivatalos megjelenése előtt tesztelő újságíró nem sokat árult el a választékról, ám az előzetes bejelentésekből, és az Apple bemutatóanyagaiból már lehet sejteni, milyen programokkal fognak a felhasználók találkozni.

iPhone játékok és nagy testvéreik

Az iPaden futni fog a programozók által az iPhone-ra és az iPod Touchra megálmodott alkalmazások egy része, így a tabletet megvásárlók nem csak a bemutatóra elkészült iPadre tervezett szoftverekből válogathatnak majd. A telefonra született programokat két méretben lehet futtatni: kicsiben, a kijelző közepén, vagy kinagyítva teljes képernyősre. Az utóbbi módban elképzelhető, hogy valamivel pixelesebbek lesznek a képek, ám ebbe biztosan bele fognak törődni azok, akik nem akarnak féltenyérni méretű játékokkal játszani.

Forrás: [origo]
Need For Speed már van az iPad boltban

A kisebb hordozható gépeken megismert programok iPad verziójára valószínűleg nem sokat kell várni. A Need For Speed versenyjáték jobb grafikájú, iPad méretű verziója már fel is került az Apple szoftverboltjába. De vannak már akciójátékok, ügyességi programok, és egy remek grafikájú védelemépítős stratégiai játék is. A komoly játékosoknak is tartogat meglepetéseket a tábla, a N.O.V.A. című lövöldözős

Könyvtár vár az olvasni vágyókra

Meg sem jelent még az Apple tabletje, máris zavart okozott az erőben. A könyvolvasásra tervezett iBook alkalmazás valódi e-könyv-háborút robbantott ki a piacon. Az Amazon árazási modellje helyett kedvezőbbet kereső nagy kiadók, terjesztők csapatostól pártoltak át az Apple által bejelentett iBook Store-ba. Az Amazon végül csak az árszabási mód kedvezőbbé tételével tudta meggyőzni az öt legnagyobb kiadót, hogy ne távolítsák el műveiket a Kindle könyvesboltból.


Valódi polcra rendezhetjük a megvásárolt könyveket

Az árháború kirobbantásával az Apple, és az iPad vásárlói is jól jártak. A készülék boltba kerülésekor már hatvanezer kötetből válogathatnak az olvasni vágyók. A kisebb könyvtár állományával vetekedő listában friss címek, bestsellerek és klasszikus művek is találhatóak, így mindenki kedvére válogathat. Az iBook egyetlen árnyoldala, hogy az itt megvett könyveket egyelőre nem lehet más berendezésen olvasni, a máshol vett könyveket pedig lehetetlen felmásolni az iPadre.

Szuperhősök az érintőképernyőn

A Marvel kiadó már az iPhone-ra is adott ki olyan alkalmazást, amin keresztül képregényfüzeteket lehet vásárolni és olvasni a telefon képrenyőjén. A szoftver természetesen az iPadre is elkészült, így végre nagy képernyőn, kényelmesen ölbevehető méretű kütyün is lehet majd lapozgatni a szuperhősök digitalizált kalandjait.


Képregények olvasására biztos megfelelő lesz az iPad

A Marvel alkalmazásból nem érhető el az összes valaha megjelent képregény, csupán néhány száz epizódot lehet megvásárolni. A füzetek egyenként két dollárba kerülnek, tehát még olcsóbbak is, mint ha papíron szereznénk be őket.

Házhoz jön az újság

Nagyon várják az iPad-et az újságok is. Az Apple tabletjét kikiáltották már a sajtó megmentőjének, a színes, képes magazinok evolúciójában bekövetkező újabb lépésnek. A sajtócézárok azt várják készüléktől, hogy előfizetővé alakítsa az internet ingyenességét megszokott tömegeket. A cél érdekében látszólag mindent bevetettek: csodálatosan nagyítható, kattintható, forgatható felületeket terveztek. Az újságokban vissza lehet keresni a régi számok híreit, meg lehet tekinteni a cikkekhez tartozó multimédiás anyagokat, minden adott ahhoz, hogy az internet helyett az Apple kütyüjére szokjanak át kényelmet kedvelő felhasználók.


Koncepcióvideó: így menti meg az iPad a sajtót

Az iPades szoftverbolt egyelőre visszaigazolja a sajtócégek várakozásait. Ingyenes kategóriában az újságok alkalmazásai vezetik a toplistákat. Arra azonban továbbra sincs garancia, hogy az újságok kliensprogramjait letöltő felhasználók, rendes, a hírekért pénzt adó előfizetőkké válnak.

Folyamatos a műsor az iPades tévécsatornákon

Bár az Apple többi hordozható berendezéséhez hasonlóan az iPadre sincs Adobe Flash, mégsem kell attól félnie a tabletet vásárlóknak, hogy nem lesz mit nézniük a készüléken. Az iTunes-ból megvásárolható filmek és sorozatrészek mellé először a videomegosztók sorakoztak fel, az iPadre pedig egymással versengve fejlesztik alkalmazásaikat a profi tartalmat kínáló oldalak is.

Forrás: [origo]
Filmnézésre biztosan tökéletes lesz az iPad

A Engadget értesülései szerint a Netflix videokölcsönző programja vasárnaptól lesz elérhető az App Store-ból. A szoftverrel kedvükre rendezgethetik a felhasználók a DVD kölcsönzési listájukat, és ami még ennél is fontosabb, válogathanak a szolgáltatás letöltve is megnézhető videói közül. A pletykák szerint az iPad szoftver után a kisebb mobilkütyükön is lehetővé teszi a Netflix az online kölcsönzést, újabb szórakozási lehetőséget adva az iPhone tulajdonosok kezébe. A Netflix mellett megjelenik az ABC tévécsatorna is a tableten. Az ingyenes alkalmazást letöltők olyan sorozatokat nézhetnek majd a wifire csatlakoztatott eszközükön, mint a Grace klinika vagy a FlashForward.

Iroda, táblával

Az iPad várhatóan nem a munkavégzés legfontosabb eszköze lesz. A szövegszerkesztés még mindig kényelmesebb teljes méretű billentyűzeten - ami csak később lesz kapható a kütyühöz - a szerkesztgetéshez pedig jól jön az egér is, ez azonban nem akadályozta meg abban az Apple-t, hogy a Mac OS X-ről ismerős irodai szoftvereinek elkészítse iPad verzióját is.

Forrás: [origo]
Korlátozásokkal munkára is jó az iPad

A Numbers táblázatkezelő, Pages szövegszerkesztő és a Keynote prezentációkészítő darabonként tíz dollárjába kerül a vásárlónak. A mobil alkalmazáshoz képest borsos árért cserébe profi irodai eszközöket, egér helyett érintéssel irányítható programokat kap a vásárló. A prezentációs szoftver teljes kihasználásához ugyan még meg kell venni a kütyü dokkcsatlakozóját szabványos, a projektorok által is elfogadott VGA csatlakozóvá alakító 29 dolláros kábelt. Ha ez megvan, nyugodtan lehet előadást tartani az iPadről.

Hátra vannak még a szokásos dolgok

Az iPad, nagyra nőtt iPod lévén tud mindent, amit a cég eddig hordozható kütyüitől megszoktunk. Az iPod alkalmazás lejátssza a gépre másolt zenéket, az iTunes-szal pedig akár vásárolgatni is lehet, wifin letöltve az új szerzeményeket. A levelező és a címlista alkalmazás pont úgy fog működni, mint a kisebb berendezésen megszokhatták a felhasználók, csak most több információ - és talán kezelhetőbb menü - fér ki a kijelzőre. A Safari böngészővel pedig az internetnek azokat a részeit lehet megtekinteni, amelyekhez még nem készült saját alkalmazás.