A szavazati jog maximalizálásával védené magát az OTP

Vágólapra másolva!
Tíz százalékban maximalizálná az OTP az egy kézben levő szavazati jogot. A cél az, hogy egyetlen csoport se rendelkezzen túlzott erőfölénnyel a határozatok meghozatala során. Öt százaléknál nagyobb befektető három van a csoportban: a Groupama, az orosz Rahimkulov család és a Mol. Tavaly is igyekeztek hasonló korlátozást bevezetni - sikertelenül.
Vágólapra másolva!

Jelentősen korlátozná az egy részvényes vagy részvényesi csoport szavazati jogát az OTP Bank Nyrt. vezetősége: a hónap végi közgyűlésre szóló meghívóval együtt kiküldött alapszabály-módosítási tervezetben 10 százalékban maximálnák a szavazati jogot. A jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben "viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése" - áll az indoklásban. Tavaly megpróbáltak ehhez hasonló korlátozást elfogadtatni, de az az egyik legnagyobb tulajdonos ellenállásán megbukott.

Az OTP Bank Nyrt. hatályos alapszabálya értelmében az egy részvényes esetében 25, részvényesi csoport esetében 33 százalék a szavazati jog felső határa. Az április 30-ára összehívott évi rendes közgyűlésen a bankcsoport vezetősége azt javasolja a részvényeseknek, hogy szállítsák le a plafont egységesen 10 százalékra.

Az indoklásban az olvasható, hogy a jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben az aktuális részvényárak mellett viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése. Ezért a 10 százalékban limitált szavazati aránnyal biztosítható, hogy egyetlen részvényes vagy részvényesi csoport se rendelkezzen túlzott erőfölénnyel a közgyűlési döntések meghozatala során. Egyúttal azt is javasolják a közgyűlésnek, hogy határozatképesség megállapításakor a 10 százalékon felüli szavazati hányadot figyelmen kívül kelljen hagyni.

Tavaly már megbukott az indítvány

Egy évvel ezelőtt a menedzsment beterjesztett szavazatijog-korlátozási indítványt. Ez azonban megbukott az egyik nagy részvényes - akkori információk szerint az orosz milliárdos Rahimkulov család - ellenszavazatán. Az OTP-ben egyébként 26,5 százalék tulajdonrész hazai, 73,5 százalék pedig külföldi tulajdonosok kezében van.

Öt százaléknál nagyobb befektető csak három van: a francia Groupama - amely két éve megvette a Garancia Biztosítót, és hosszú távú stratégiai partnerség keretében szerzett részt a bankcsoportban -, a Rahimkulov család és a Mol, egyaránt 10 százalék körüli arányban.

Az igazgatóság nem tett közzé osztalékfizetési javaslatot a 151 milliárd forintos 2009-es adózott eredmény után. Tavaly nem fizettek maguknak osztalékot a részvényesek.