Vágólapra másolva!
A játékosok sokoldalúsága lehet a siker titka a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének barcelonai visszavágóján. Eltiltások és sérülések miatt ugyanis a Barcelonában és az Arsenalban is lesz olyan futballista, aki nem az eredeti posztján szerepel majd, vagy pedig cserejátékosként jut főszerephez, így mindkét edző csak találgatni tudja, mire számíthat az ellenfél részéről.

Az Arsenal és a Barcelona egy héttel korábban Londonban a szezon egyik legőrültebb, egyben legszórakoztatóbb mérkőzését játszotta. A katalánok az első félidőben lefocizták ellenfelüket, mégsem tudtak vezetést szerezni, a szünet után viszont gyorsan kettőt is lőttek. Akkor úgy tűnt, hogy eldőlt a továbbjutás, de a hazaiak óriási hajrával egyenlítettek, és így bár továbbra is a Barca az esélyesebb a továbbjutásra, a párharc egyáltalán nem lefutott.

Már csak azért sem, mert mindkét oldalon sok a hiányzó, így még nehezebb kiszámítani, hogy miként alakul majd a találkozó. Az már az első meccs lefújásakor biztos volt, hogy Josep Guardiola nem számíthat két középhátvédjére, Carles Puyolra és Gerard Piquére (előbbit kiállították, utóbbi pedig begyűjtötte a harmadik sárga lapját), a hét végén azonban az is kiderült, hogy a Londonban két gólt szerzett Zlatan Ibrahimovic sem játszhat, ő az Athletic Bilbao elleni mérkőzést megelőző bemelegítés során sérült meg. Guardiola a baszkok ellen pihentette Xavit és Daniel Alvest is, a balhátvéd Maxwellt pedig kipróbálta középpályásként, végképp összezavarva az Arsenal megfigyelőit. Andres Iniesta vasárnap már könnyített edzésmunkát végzett, de valószínűleg ezt a meccset még kihagyja.

Adódik a kérdés, ki játszik majd a védelem közepén az argentin Gabriel Milito mellett? Könnyen elképzelhető, hogy Guardiola a védekező középpályás Yaya Tourét szerepelteti egy sorral hátrébb, akárcsak egy évvel korábban, a Chelsea elleni BL-elődöntőben. Mindez azt jelenti, hogy Rafael Márquez megint csak csere lesz, csak úgy, mint az egykori Arsenal-legenda, Thierry Henry. Ibrahimovicot a fiatal Bojan Krkic pótolhatja, aki a Bilbao ellen is kezdett, és két góllal hálálta meg a bizalmat.

A szerb származású támadó ebben az idényben húsz mérkőzésen lépett pályára, ebből tizennégyszer csereként, és a BL-ben eddig mindhárom szereplésekor a kispadon kezdett, most azonban alighanem megkapja a bizonyítási lehetőséget.

"Mindig eredményes, ha az igazi posztján, középcsatárként játszik. Rendre élni tud a lehetőséggel, ezért elfogult vagyok vele, de még fiatal, és sokat kell tanulnia" - nyilatkozta Guardiola Krkicről, tovább fokozva a bizonytalanságot.

A másik oldalon az első összecsapásnak három áldozata is volt: Andrej Arsavin, William Gallas és Francesc Fabregas is megsérült az Emirates-stadionban. Különösen utóbbi hiánya fájó az Ágyúsoknak, elvégre a spanyol középpályás igazi vezéregyéniség volt ebben a szezonban, ráadásul ő a csapat házi gól- és gólpasszkirálya is.

Forrás: AFP
Se Gallas, se Ibrahimovic

Hétfőn újabb rossz hír érte az Arsenal edzőjét, Arsene Wengert: kiderült, hogy az első meccset a középpályán kezdő, majd Gallas sérülése miatt a védelembe visszalépő Alexandre Song sem tudja vállalni a játékot, a kameruni el sem utazott Barcelonába. Így aztán Wenger kénytelen lesz a veterán Sol Campbellt szerepeltetni a hátul, a középpályán pedig a brazil Denílson játszik majd. Egy másik cserejátékos is főszerepbe kerülhet, hiszen nagy a valószínűsége, hogy Theo Walcott is kezdő lesz - a fiatal angol jobbszélső egy hete a kispadról beállva lendületet hozott az Arsenal támadójátékába.

Várható kezdőcsapatok

Barcelona: Valdes - D. Alves, G. Milito, Y. Touré, Abidal - Bosquets, Xavi, Keita - Messi, Krikic, Pedro
Arsenal: Almunia - Sagna, Vermaelen, Campbell, Clichy - Rosicky, Denílson, Diaby - Walcott, Bendtner, Nasri



Az oroszok a műfűben bíznak

A másik keddi összecsapásnak körülbelül ugyanolyanok az esélyei, mint a Barca-Arsenal meccsnek, az Inter a favorit, de egyáltalán nincs megnyugtató helyzetben a moszkvai meccs előtt. A CSZKA még soha nem jutott el ilyen messzire a Bajnokok Ligájában, de az utóbbi években a milánóiaknak sem termett sok babér, utoljára 2003-ban játszottak a legjobb négy között.

Az első mérkőzésen egygólos előnyt szerzett Inter edzője, José Mourinho a visszavágón megint számíthat Lúcióra, Thiago Mottára és Mario Balotellire is - előbbi kettő eltiltás miatt hiányzott egy hete, utóbbi pedig személyes konfliktusuk miatt maradt ki a keretből. a múlt héten végre bocsánatot kért Mourinhótól, így a hét végén megint játszhatott, sőt, gólt is szerzett a Bologna ellen. Ezzel együtt Moszkvában alighanem csak csere lesz, hacsak a portugál nem húz valami váratlant - ami tőle nem lenne meglepő.

Forrás: AFP

A moszkvaiak már nem állnak ilyen jól, náluk Milos Krasic és Jevgenyij Aldonyin sem játszhat eltiltás miatt. Ennek ellenére a moszkvaiak bíznak abban, hogy kiharcolhatják a történelmi továbbjutást. Az oroszok úgy vélik, mindenképpen az előnyükre válik, hogy a hét végén nem léptek pályára (a Zenit Szankt-Petyerszburg elleni bajnokit biztonsági okokból halasztották el), ráadásul szerintük az is nekik kedvez, hogy az Inter számára szokatlan lesz a Luzsnyiki stadion gyepe.

Mourinho viszont úgy véli, hogy ennek nincsen jelentősége. "Tisztában vagyunk a műfű hátrányaival, de azt is tudjuk, hogyan kell játszani az ilyen talajon. Arról nem is beszélve, hogy a játékosaim gyerekkorukban az utcán, az úttesten is futballoztak - ehhez képest a műfű semmiség lesz" - tréfálkozott az Inter edzője.

Várható kezdőcsapatok

CSZKA: Akinfejev - A. Berezuckij, V. Berezuckij, Ignasevics, Senyikov - Szemberasz, Rahimic - Dzagojev, Honda, Gonzalez - Necid
Inter: Julio César - Maicon, Lúcio, Samuel, Zanetti - Stankovic, Cambiasso, Sneijder, Thiago Motta - D. Milito, Eto'o