Klasztert hoztak létre a buszgyártók

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc magyar buszgyártó társaság klaszterbe tömörült az ágazat fellendítése érdekében.
Vágólapra másolva!

Szerdán megalakult a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter. A tizenkilenc vállalatot tömörítő szakmai szerveződés célja, hogy a hazai közlekedési vállalatok igényeit - legyen szó új fejlesztésű vagy felújított járművekről - Magyarországon gyártott autóbuszokkal elégítse ki - közölte a klaszter létrehozását támogató közlekedési tárca.

A klaszter stratégiai feladata, hogy a magyar autóbusz- és alkatrészgyártást újra versenyképessé tegye a nemzetközi piacon. A cégek által aláírt együttműködés megállapodás a kutatás-fejlesztés területére és a kapacitások összehangolására fókuszál.

"Fontos, hogy aktív együttműködési feltételeket teremtsünk a hazai járműipari gyártók között. A klasztertípusú összefogás jelentősen növeli a magyar cégek esélyeit a kiélezett nemzetközi versenyben" - mondta dr. Fórián István, az Autóbusz Rekonstrukciós Program miniszterelnöki megbízottja.

Mi az a klaszter?

A klaszter egy adott szektorban és a kapcsolódó ágazatban tevékenykedő cégek, beszállítók földrajzi koncentrációja. Azonos érdekek elérése érdekében működnek együtt, ezáltal csökkentik költségeiket és javítják a hatékonyságot.