PSZÁF-intő a Quaestornak

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete csütörtöki végzésében ideiglenes intézkedésként megtiltotta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt. és annak ügynöke, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. számára egyik termékének forgalmazásakor a megtévesztő tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

A felügyelet próbavásárlásokkal tesztelte, hogy a reklámozott garanciákat miként mutatják be az ügyfeleknek. A PSZÁF szerint a Quaestor a valóságosnál jóval szélesebb körűnek mutatta be ezeket, de a kockázatokról nem tájékoztattak részletesen.

A kockázatokról, az intézmény helytállásáról, valamint a nyújtott garanciáról való félrevezető információ birtokában az e megtakarítási formát választó befektetők téves befektetői döntést hozhatnak - állítja a felügyelet. A felügyelet döntésével ugyanakkor nem a kötvények értékesítését függesztette fel, hanem azt tiltotta meg, hogy az értékesítés során a fogyasztókat megtévesztő módon tájékoztassák.

A felügyelet felhívja valamennyi (jelenlegi és leendő) kötvénytulajdonos figyelmét, hogy a befektetést garantáló biztosítás és kártalanítás nem terjed ki árfolyamveszteségre, értékvesztésre. Akkor sem igényelhető kártalanítás, ha az értékpapír kibocsátója fizetésképtelenné válik, vagyis a garancia nem nyújt biztosítást a kibocsátói kockázatokra. Ebben az esetben még méltányossági alapon sem kérhető a kártalanítás.