Nincs elég bizonyíték a Fidesz adatbázisaira az LB szerint

Vágólapra másolva!
Nem lehet elmarasztalni a Fideszt a párt állítólagos választási adatbázisai miatt - mondta ki kedden a Legfelsőbb Bíróság. Az Országos Választási Bizottság korábban határozatban nyilvánította törvénysértőnek a pártot, mert egy hangfelvételen Kubatov Gábor pártigazgató arról beszélt, hogy a szavazók pártpreferenciáiról vezetnek nyilvántartást. A bíróság szerint ez még nem elegendő bizonyíték.
Vágólapra másolva!

Tévedett az Országos Választási Bizottság (OVB), amikor elmarasztalta a Fideszt a párt állítólagos választói adatbázisairól szóló hangfelvétel miatt - mondta ki kedden a Legfelsőbb Bíróság (LB). Az ítélet ugyan nem állítja, hogy nem valósulhatott meg jogsértés az adatbázis miatt, de szerinte a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem lehetett elegendő bizonyítékot gyűjteni ennek megállapítására.

Az Országos Választási Bizottság múlt csütörtökön mondta ki, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az egyik videomegosztó portálra feltett, Kubatov Gábor pártigazgató mondatait tartalmazó hangfelvétellel. Az LB ezt a döntést változtatta meg kedden - adta hírül közleményében Szűcs Péter, a bíróság szóvivője. Eszerint az LB úgy véli, hogy "a jogi felelősség megállapítása csakis és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat", ennek megállapítására azonban a vonatkozó eljárási szabályok szerinti háromnapos határidő nem elég.

A bíróság által vizsgált hangfelvételen egy férfi - a felvétel címe szerint Kubatov Gábor - arról beszél, hogy a Fidesznek olyan internetes adatbázisa van, amelyben nyilvántartja a szavazók személyes adatait és pártpreferenciáját is. A felvétel szerint az adatbázis nem csak a Fidesz-szimpatizánsok, de a szocialista szavazók adatait is tartalmazza, és azt a pécsi időközi polgármester-választáson fel is használták (a felvételről itt, a pártok adatgyűjtéséről itt olvashat részletesen).

A videó ügyét másodfokon tárgyalta a Legfelsőbb Bíróság, amely végzésében emlékeztetett rá: a választási jogsértés bizonyítása a kifogást tevő feladata. "Az eljáró tanács szerint ahogy a Legfelsőbb Bíróság, úgy az OVB sem volt abban a helyzetben, hogy döntése során a felvételen elhangzottak megvalósulását is minden kétséget kizáróan bizonyítottnak tekintse, ennek hiányában viszont el kellett volna utasítania a kifogásokat" - közölte a kedden a Legfelsőbb Bíróság. A felvétel miatt korábban Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke és Dávid Ibolya, az MDF elnöke fordult kifogással az OVB-hez, amely a kifogásoknak helyt adott.

Az OVB a múlt héten állapította meg, hogy a Fidesz a csatolt bizonyítékok alapján olyan adatbázissal rendelkezik, amely jogellenes módon tartalmazza az egyes választópolgárok politikai véleményére vonatkozó, különleges személyes adatait. Az ilyen jellegű adatbázis létrehozása, valamint az abban foglalt adatok kezelése és felhasználása sérti a választás tisztaságát, a választási csalás megakadályozását, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelveit - mondta ki akkor a választási bizottság.