Négy év alatt duplájára nőtt a fizetésképtelen cégek száma

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 15 százalékkal több felszámolás indult őtt eljárások száma - derül ki a Creditreform legfrisebb elemzéséből, amely szerint 2006 óta megduplázódott a fizetésképtelen cégek száma.
Vágólapra másolva!

Nőtt a felszámolási eljárások száma az első negyedévében. A múlt év első három hónapjában 3670, az idén viszont 4211 cég ellen indult ilyen eljárás - közölte a Creditreform Kft. kedden.

Bár a közel 15 százalékos növekedés alacsonyabb, mint a 2009 hasonló időszakában mért 30 százalékos emelkedés, a fizetésképtelenné váló gazdálkodó szervezetek száma 2006-hoz képest megduplázódott. A végelszámolások száma 3022-re nőtt az első negyedévben a bázisidőszakban feljegyzett 2408-ról. A csődeljárások, illetve a hozzájuk kapcsolódó ideiglenes fizetési halasztást kérő eljárások száma alacsony volt, 2010-ben március végéig 36 csődeljárást, és 45 fizetési haladéki eljárást indítottak.

A Creditreform elemzése szerint az építőipar mélyrepülése 2010-ben várhatóan tovább folytatódik. Nem várható fellendülés a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, az ingatlanügyletek területén és gazdasági szolgáltatásokban sem.