Vágólapra másolva!
A holland bajnokság góllövőlistáját vezető Luis Suárez a nyáron szinte biztosan valamelyik topligába igazol, mint ahogy két kivétellel az elmúlt évtized összes holland gólkirálya. Az Eredivisie az angol, az olasz és a spanyol klubok kedvelt vadászterületének számít, azonban a siker egyáltalán nem garantált: Van Nistelrooynak és Kuytnek bejött a váltás, Kezsman és Afonso Alves viszont eltűnt a süllyesztőben.

Luis Suárez a holland bajnokság legutóbbi, 32. fordulójában megszerezte 33. gólját ebben a szezonban, és hatalmas fölénnyel vezeti a góllövőlistát az Eredivisie-ben. Az uruguayi támadó szenzációs teljesítményt nyújt, hiszen nem csak a ligában, hanem a nemzetközi kupában is ontja a gólokat, az Európa Ligában ebben az idényben hat találatot ért el, ezen felül nem csak a gólszerzésben, hanem az előkészítésben is jeleskedik: a bajnokságban 16 gólpasszt adott, ezt a listát is vezeti (a második Dzsudzsák Balázs 13 előkészített találattal). Suárezt értelemszerűen több külföldi klub is szerződtetné, többek közt az Arsenal, a Manchester United vagy a Barcelona.

Kezsmannak csak Hollandiában ment

Suárez tehát nyártól valószínűleg az egyik topligában folytatja pályafutását, azonban szerződtetése kockázatot is jelent. A holland bajnokságból Angliába, Olasz- vagy Spanyolországba igazolni ugyanis nem kis minőségi ugrást jelent. "Tavasszal ugyanazon a napon volt az Ajax-AZ Alkmaar rangadó és a milánói derbi. Mindkettőt személyesen néztem meg, és hatalmas volt a különbség az olasz meccs javára. Megértem, hogy a legjobb játékosok Hollandiából külföldre akarnak igazolni, hiszen csak így tudnak fejlődni" - jelentette ki a holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk. Az Eredivisie gólkirályai közül az utóbbi esztendőkben csak kevesen nyújtottak kimagaslót az erősebb bajnokságokban. Az elmúlt évtized gólkirályai közül csak ketten nem szerződtek a trófea megszerzése után valamelyik topligába: a tavalyi gólkirály Munir el-Hamdaui még mindig az AZ Alkmaar játékosa, míg a 2002-ben legtöbb gólt szerzett Pierre van Hooijdonk akkor már 33 éves volt, így a török Fenerbahce vette meg.

A többiekért viszont mind jelentős összeget fizettek új klubjaik, azonban a legtöbb esetben megbánták a szerződést. Példa erre Mateja Kezsman esete: a szerb támadó Hollandiában rendkívül jól futballozott: a PSV Eindhovennel 2001-ben, 2003-ban és 2004-ben is gólkirály lett, és négy év alatt 122 bajnokin 105-ször volt eredményes. A Chelsea viszonylag olcsón, 7,5 millió euróért vette meg, ám Londonban egy szezon alatt mindössze négy gólt ért el, és azóta sem találja a helyét: játszott az Atlético Madridban, a Fenerbahcéban, a Zenit Szankt-Petyerszburgban, jelenleg pedig a Paris-SG kispadját koptatja.

De nem vált be Angliában a 2007-ben 34 találattal holland gólkirályi címet szerzett Afonso Alves sem. A brazilért a Middlesborough klubrekordnak számító 17 millió eurót adott ki, de a csatár másfél idény alatt mindössze tíz gólig jutott a Premier League-ben, a Boro pedig kiesett a legjobbak közül. Az angolok végül ötmillió eurót buktak Alvesen, mert 12-ért el tudták passzolni a katari Al-Szaddnak. Egyelőre nem jött be a külföldi kaland Klaas-Jan Huntelaarnak sem: 2006 és 2008 holland gólkirályáért 27 millió eurót fizetett tavaly januárban a Real Madrid, ahol alapvetően nem is teljesített rosszul, elvégre fél idény (amelynek során csak 13-szor volt kezdő) alatt nyolc gólt ért el. Ennek ellenére megváltak tőle, 15 millió euróért eladták az AC Milannak, ahol szintén nem alapember - de azért már így is hét gólos a bajnokságban.

Kuytből szélsőt faragtak Liverpoolban

Ami a pozitív példákat illeti, a sztárklubok alighanem abban bíznak, hogy nekik is sikerül úgy erősíteniük, ahogy Ruud van Nistelrooyjal anno a Manchester Unitednek. Van Nistelrooy 2000-ben volt holland gólkirály, de a manchesteriek a csatár súlyos sérülését követően egy évet vártak a felépülésére, csak aztán vették meg. Alex Fergusonnak igaza volt, hiszen a klub történetének egyik legeredményesebb támadóját szerződtették, maximálisan megszolgálta az érte kiadott 28 millió eurót. Érdekes a liverpooli Dirk Kuyt esete: ő hazájában középcsatár volt, 2005-ben be is söpörte a gólkirályi címet, amelyet követően a Liverpool 18 millió euróért szerződtette. A Vörösöknél aztán Rafa Benítez jobbszélsőt faragott belőle, és Kuyt ennek megfelelően sokkal kevesebb gólt szerez, mint Hollandiában, de összességében véve elmondható, hogy bevált a Premier League-ben.

Suárez számára a játékstílusa alapján talán a spanyol bajnokság lenne a legjobb hely. Az uruguayi támadó rendkívül technikás, azonban a szoros őrizet nem nagyon van ínyére - márpedig Angliában vagy Olaszországban sokkal szigorúbban védekeznek, mint Hollandiában. Arról nem is beszélve, hogy korábban sok problémája volt a fegyelmezetlensége és műesései miatt - utóbbit a Premier League-ben nem nagyon tolerálják. Igaz, amióta megkapta a csapatkapitányi karszalagot az Ajaxban, sokkal érettebb a játéka, a góljai pedig magukért beszélnek, és ezek alapján joggal gondolhatják azt az Arsenalnál, a Manchester Unitednél vagy a Barcánál, hogy megéri a kockázatot.