Obama a bankoktól remél támogatást a ráncba szedésükhöz

Vágólapra másolva!
Több jelentős amerikai bank vezetőinek jelenlétében érvelt Barack Obama amerikai elnök a pénzintézeti szektor megregulázása mellett. Elismerte, hogy a gazdasági válságért az amerikai politikai elit is felelős.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön New Yorkban azt sürgette: a Wall Street álljon a kormánya által kezdeményezett pénzügyi szabályozási reform mögé, amelyre szerinte azért van szükség, hogy el lehessen kerülni egy újabb válságot.

Obama a Wall Street közelében, a manhattani Cooper Union egyetemen tartott beszédében azt mondta, meg kell szigorítani a pénzintézetek működési kereteit, hogy ne folytathassanak a rendszert veszélyeztető kockázatos műveleteket. Hozzátette, a válságért a Wall Street és Washington egyaránt felelős volt.

Az eseményen jelen volt több amerikai nagybank - Morgan Stanley, JP Morgan - néhány vezetője. A jelentős pénzintézetek a közelmúltban erősen lobbiztak az Obama-féle szigorítási tervek ellen. Obama beszédében Felszólította a bankokat, támogassák a törekvéseit.

A Wall Street megregulázása a Fehér Ház és a Demokrata Párt egyik legnépszerűbb törekvése. Az átfogó reform keretében szigorítanák a származékos piac működési szabályait, korlátoznák a bankvezetők juttatásait, továbbá limitálnák a bankok méretét és az általuk vállalható kockázatokat is.

A törvénytervezet a szenátus előtt van, feltehetően a jövő héten szavaznak róla. Elfogadásához a demokratáknak szükségük lenne legalább egy republikánus támogatóra, de a republikánusok, egyelőre úgy tűnik, egységesen ellenzik a kezdeményezést. Attól tartanak, hogy a pénzügyi piacok túlszabályozása megfojthatja a gazdasági növekedést.