Vágólapra másolva!
Az angol bajnokság élcsapatai közül az elmúlt években rendre az Arsenal költötte a legkevesebbet, ám a korábbi évek spórolásának köszönhetően a klub a nyáron már komolyabb összeget áldozhat a játékospiacon, amire a jelek szerint szüksége is van, ha trófeákat akar nyerni. Egyelőre csak a bordeaux-i Samak érkezése valószínűsíthető, Wenger inkább a védelmet erősítheti, és végre megtarthatja alapembereit.

Az Arsenal négy éve nem nyert semmit, s bár évről évre ott van a siker küszöbén, az igazi áttörés mostanában nem sikerül. Idén tavasszal a Bajnokok Ligájában a címvédő Barcelona állította meg az Ágyúsokat a negyeddöntőben, a bajnokságban pedig három fordulóval a zárás előtt vált biztossá, hogy a csapat nem lehet első. A szurkolók többsége ugyan továbbra is bízik az edzőben (a fanatikusok körében még mindig a "Wenger knows", azaz "Wenger tudja" a jelszó), de egyre többen vélik úgy, változtatni kellene a játékospolitikán, hogy az Arsenal ismét sikeres legyen.

A klub 2004-ben veretlenül nyerte meg a Premier League-et, ám ugyanabban az évben megkezdődött az új stadion, az Emirates építése, ami alapvetően meghatározta az egyesület anyagi lehetőségeit. A 470 millió fontos beruházás nagy részét kölcsönből fedezték, miközben a régi stadion, a Highbury területén lakóparkot hoztak létre, amelynek értékesítéséből jelentős haszonra számítottak, ám a gazdasági válság miatt a tervezettnél jóval kisebbek lettek a bevételek. Wenger így a drága igazolások helyett továbbra is a fiatal játékosokra koncentrált, akik olcsóbbak ugyan, de csapatba építésük hosszabb ideig tart. A legdrágább labdarúgó, akit 2004 óta az Arsenal szerződtetett, az orosz Andrij Arsavin (16,5 millió euró). Ezen idő alatt mindegyik rivális nagyobb összegeket áldozott több olyan játékosért is, akik készen álltak a nagyobb feladatokra. Ezen felül az Arsenal kénytelen volt alapembereket eladni (tavaly nyáron például Emmanuel Adebayort és Kolo Tourét) annak érdekében, hogy anyagilag stabil maradjon a klub.

Pénz már van, de kire költik?

A körülményhez képest az Arsenal eredményei egyáltalán nem voltak rosszak, a csapat rendszeresen szerepelt a Bajnokok Ligájában, amihez a jó bajnoki szereplés is kellett. A nyáron viszont véget ér a hat szűk esztendő, Wenger a szokottnál nagyobb összegből gazdálkodhat a játékospiacon. A Highbury Square projekt, vagyis a lakóparkos beruházás ugyanis lassan kezd nyereségessé válni: a lakások nagy részét eladták, és a felvett banki kölcsön 2010 decemberében lejár (eredetileg áprilisig kellett volna kifizetni, de a klubnak sikerült átütemeznie ezt az adósságot). Az új stadion nagyobb befogadóképességének köszönhetően lényegesen nagyobb bevételeket generál, így lassan kezdi behozni az árát. Mindezek alapján óvatos becslések szerint is közel 30 millió font áll majd Wenger rendelkezésére a nyáron, de van, aki ezt az összeget 45 millió fontra teszi.

Kérdés, kikre költi a pénzt Wenger. Az egyesület idén több játékosával is szerződést hosszabbított, alighanem Bacary Sagna, Abou Diaby, Alexandre Song, Denílson és Nicklas Bendtner is jobb feltételekkel maradt a klubnál, azaz a fizetésekre kiadott összeg is növekedett. A kedvezőbb anyagi helyzet egyik fontos hozadéka, hogy az Arsenal megtarthatja alapembereit, nem véletlenül hangoztatja Wenger, hogy a klubnak esze ágában sincsen eladni például Francesc Fabregast.

Szinte biztosan szerződtetik a Girondins Bordeaux marokkói csatárát, Maruan Samakot, akiért viszont egyetlen fontot sem kell fizetni, mivel lejár a szerződése. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy az Arsenalnak elsősorban hátul kellene erősítenie, a kapusposzton és a védelemben is. A klub egykori kiváló játékosa, az 1994-es KEK-döntőben győztes gólt szerzett Alan Smith nemes egyszerűséggel kijelentette: "Ha egy csapat a bajnoki címért akar küzdeni, akkor jobb kapusra van szüksége, mint Manuel Almunia". Az Ágyúsokat több játékossal is kapcsolatba hozták: felmerült többek között Joe Hartnak neve, aki a Manchester City profija, de jelenleg kölcsönben a Birmingham Cityben véd.

A védelem jelenlegi lehetőségekről sokat mond, hogy a negyedosztályból igazolt Sol Campbell többször kezdő volt, ezen kívül William Gallasnak a nyáron lejár a szerződése, és egyre inkább úgy tűnik, hogy ő is távozik. Thomas Vermaelen tavalyi megszerzése telitalálatnak bizonyult, de a csapatnak még legalább egy középhátvédre szüksége. Angol lapértesülések szerint a befutó a Bolton Wanderers erőssége, Gary Cahill lehet, más kérdés, hogy ő sem az az extraklasszis, akire az Arsenal hívei feltétlenül számítanak.

www.global-soccer.eu