Visszautasította az ombudsman vádjait az OVB

Vágólapra másolva!
Az OVB szerint fontosabb, hogy a választók szavazati jogukat befolyásmentesen tudják gyakorolni, mint hogy eltérő feldolgozottsági szinteken alapuló választási adatok kerüljenek nyilvánosságra. Az ombudsman szerint sérült a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog azzal, hogy az első forduló előzetes választási eredményeit nem tették közzé már este hét órától.
Vágólapra másolva!

Az OVB csütörtök esti közleményében visszautasította az adatvédelmi biztos állásfoglalását, amelyben Jóri András adatvédelmi biztos a választási eredmény gyors és hiteles megállapításának sérelmét állítja.

Az OVB véleménye szerint az eltérő feldolgozottsági szinteken alapuló előzetes választási adatok közlésénél fontosabb alkotmányos érdek fűződik a választók szavazati jogának befolyásmentes gyakorlásához. A választási eljárásról szóló törvény értelmezésére a jogalkotó az OVB-t és nem az adatvédelmi biztost jogosította fel - szögezte le a testület. "Tárgyi tévedésektől sem mentes, szakmailag megalapozatlan álláspontjával" a biztos átlépte hatáskörét, és ezzel alkotmányos visszásságot okozott - zárul az OVB közleménye.

Jóri András szerint a választások első fordulójának napján a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő, alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő. A választók ugyanis nem értesülhettek időben a választás előzetes eredményeiről, amelyek közérdekű adatok. Alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül lehetett adatokhoz jutni ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiákon keresztül tájékozódhattak volna az emberek - hangsúlyozta az ombudsman.