Vágólapra másolva!
A francia válogatott nagyon nehezen jutott ki a világbajnokságra, és Raymond Domenech  szövetségi kapitánynak azóta is van elég gondja. A korábbi évekkel ellentétben ugyanis nagyon kevés a gólerős francia csatár, Henry, Anelka és Benzema egyaránt csalódást okozott ebben a szezonban. Lehet, hogy eljött Saha vagy Cissé ideje?

Néhány éve még úgy tűnt, hogy a franciáknak csatárposzton hosszú ideig nem lesz problémájuk. A régi nagy generáció tagjai (Thierry Henry, Nicolas Anelka, David Trezeguet) mellett ugyanis feltűnt egy fiatal, rendkívül tehetséges korosztály, amelynek tagjai helyet követeltek maguknak a nemzeti csapatban. Közülük a legtöbbre Karim Benzemát tartották, de a francia élvonalban rajta kívül kifejezetten eredményesen futballozott André-Pierre Gignac és Guillaume Hoarau is. Előbbi kettő válogatott is lett, sőt, Gignac a vb-selejtezők során négy gólt szerzett - ugyanannyit, mint Henry.

Közvetlenül a világbajnokság előtt azonban Domenech nincs könnyű helyzetben, mert csatárai szinte egytől egyig pocsék formában vannak. Trezeguet szolgálatairól már korábban lemondott, nem mintha a Juventus játékosa ontaná a gólokat a Serie A-ban. A nyáron nagy reményekkel a Real Madridba igazolt Benzema mindössze hétszer volt eredményes az idény során, ráadásul többnyire csere, ami nem tesz jót a fejlődésének. De nincsen játékban Henry sem, akit a Barcelonában a fiatal Pedro szorított ki a kezdő tizenegyből. A válogatott csapatkapitánya maga is elismerte, csak abban bízik, hogy a vébét megelőző egy hónapban, a válogatott edzőtáborában ismét formába lendül. Anelka ugyan rendszeresen játszik a Chelsea-ben, de ő is csak nyolc bajnoki gólnál jár, a Ligue 1-ben pedig csupa légiós áll a góllövőlista élmezőnyében.

A bajnokságban jelenleg az a Kevin Gameiro (FC Lorient) a legeredményesebb francia, aki még sohasem lépett pályára a válogatottban - de ő legalább a fiatalabb generációba tartozik, hiszen mindössze 22 éves, és a korosztályos válogatottakban már szerepelt. A szintén jó formában lévő Pierre-Alain Frau-ról azonban ugyanez már nem mondható el, ő 29 éves, Domenech aligha veszi számításba.

A selejtezők során remeklő Gignac öt gólt szerzett a bajnokságban (az előzőben 24-ig jutott), akárcsak Hoarau, mind a ketten sérüléssel bajlódnak. Nem lehet panasz Loic Rémyre, aki 11 gólt ért el ebben a szezonban, ám ő mindössze egyszeres válogatott, és Domenech maximum cserecsatárnak viszi majd ki a vébére.

A tavaly szívbetegség miatt visszavonult csatár, Steve Savidan szerint a francia klubok szívesebben igazolnak külföldi csatárokat, nem feltétlenül szakmai okok miatt. "A légiósok szerződtetése üzleti szempontokból jobban megéri az egyesületeknek, a külföldieknek nagyobb a marketing-értékük, és az esetek többségének nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkeznek" - fejtette ki Savidan, aki négy év alatt lett harmadosztályú játékosból válogatott, 30 évesen. Szavait alátámasztja, hogy 20 élvonalbeli csapatból jelenleg 13-nál légiós a házi gólkirály: a Lyonban például Claude Puel inkább az argentin Lisandro Lópezt játszatja, mint a francia válogatott Bafétimbi Gomist.

Forrás: AFP
Benzema karrierje megbicsaklott a Real Madridban

Domenech számára az jelentheti a legnagyobb dilemmát, hogy a pillanatnyi forma alapján jelölje-e ki a keretet, vagy pedig továbbra is bízzon a már a régi, kipróbált játékosaiban. Henry, Anelka vagy Benzema persze aligha marad majd le a vébéről, viszont a szakvezetőnek érdemes megfontolni, hogy meghívja-e Louis Sahát, aki jelenleg a Premier League legeredményesebb francia játékosa 13 góllal, esetleg azt a Djibril Cissét, aki Görögországban gólkirályi címet és bajnokságot nyert a Panathinaikosszal. Cissé számára külön elégtételt jelentene a vb-szereplés, hiszen a legutóbbi tornáról súlyos sérülés miatt maradt le.

A franciák az 1998-as világbajnokságon sem bővelkedtek gólerős támadókban, mégis sikerült nyerniük. Akkor Aimée Jacquet négy csatárt nevezett a tornára (Youri Djorkaeff és Bernard Diomede inkább támadó középpályásnak számított), akik közül Christophe Dugarry a vébé előtti idényben mindössze egy, a fiatal Thierry Henry pedig négy gólt ért el. Az akkor még szintén nagyon fiatal David Trezeguet már eredményesebb szezon után kapott meghívót, 18 góllal zárta a Ligue 1 küzdelmeit. A vébén nyújtott teljesítménye miatt sokat kritizált Stéphane Guivarc'h-ról, viszont nem szabad elfelejteni, hogy kétszeres gólkirály volt, 1996 és 1998 között 43 gólt szerzett a bajnokságban.

www.global-soccer.eu