Vesztett Soros az OTP-ügy végjátékában

Vágólapra másolva!
Sikertelen volt a Soros Fund Management perkísérlete, amellyel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének bírságát támadták meg, ugyanis a bíróság elutasította a keresetet. Soros György befektetési alapjának 489 millió forintot kellett befizetnie piacbefolyásolás miatt.
Vágólapra másolva!

Tavaly márciusban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 489 millió forintos bírságot állapított meg a Soros Fund Management részére, mivel az 2008 őszén, az OTP Bank részvényeire "shortolt", azaz a gyengülésükre játszott. Ez önmagában nem gond, viszont emellett megszegték a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó szabályokat, s ezek alapján a felügyelet 400 százalékos (az ügyletből származó nyereség négyszeresére rúgó) bírság mellett döntött.

Nyáron a cég befizette a büntetést, és egyben fellebbezett a bíróságon. A tárgyalások zárt ülésen zajlottak, mivel a bíróság szerint az ott elhangzó információk a részvénytulajdonosok üzleti titkait is érintheti. A Fővárosi Ítélőtábla kihirdetett ítélete jogerős, abban elutasították a fellebbezést, a pert tehát a PSZÁF nyerte.

2008. október 9-én a tőzsdén 390 ezer darab OTP-részvényt vett és adott el a piacon a Soros Fund a kereskedés utolsó részében, olyan feltételekkel, amely hatására zuhanni kezdett az árfolyam. Aznap az OTP-papírok 20 százalékot zuhantak, ebből 9 százalékot a zárószakaszban. Másnap még tovább esett az árfolyam, ekkor zárta a short-pozíciót az alap (a gyakorlatban ekkor vásárolta meg a részvényeket).

Soros György a vád felmerülésekor elmondta, hogy már régóta nem ő kezeli az alap napi ügyeit, ő nem shortolt volna az OTP ellen. Ugyanakkor vizsgálatot kezdett a cégénél az ügy miatt.