Kisebb bürokráciát remél az új kormánytól az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari ágazatot is sújtó bürokrácia érezhető csökkentését, az uniós fejlesztési források felhasználásának felgyorsítását, a lánctartozás rendezésének valós megoldását várja az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az új kormánytól - mondta Tolnay Tibor, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Az ÉVOSZ elnöke szerint komoly költségvetési kihatások nélkül is lehet rendet teremteni az ágazatban. Tolnay megjegyezte, gyakran elhangzik, hogy Magyarországon az uniós források lekötése meghaladja a keret 46 százalékát, de a projektek utáni kifizetések mindössze 15-16 százalékot tesznek ki. Ezért az ágazat számára kiemelten fontos az uniós projektek kivitelezésének minél előbbi beindítása, a szakhatósági ügyintézéshez köthető bürokrácia mérséklése.

A szövetség reméli, megszűnik az az állapot, hogy az ágazatnak nincs markáns kormányzati képviselete, és az építőipar külön államtitkárhoz kerül. Bízik benne, hogy változik a szakmai egyeztetés rendszere is, hiszen korábban az ÉVOSZ energiáját jórészt az kötötte le, hogy a nem megfelelően előkészített végrehajtási rendeletek ellen tiltakozott - mondta Tolnay Tibor.

A szakszövetség azt is várja az új kormánytól, hogy valós megoldást nyújt a lánctartozás megoldására, hiszen kialakulásának egyik fő okozója maga az állam volt a késői fizetéssel. Megemlítette, hogy az egyik megoldási kísérlet, a fedezetkezelő intézménye önmagában nem alkalmas a probléma kezelésére.