Élethez szükséges anyagokat mutattak ki egy kisbolygón

Vágólapra másolva!
Először sikerült biztosan kimutatni vízjeget és szerves anyagot egy kisbolygó felszínén. A megfigyelés segít annak megértésében, honnan származhat a földi világtenger vize, valamint a bolygónkra hulló meteoritok szervesanyag-tartalma. A felfedezés fontos lépés az élet keletkezéséhez szükséges összetevők űrbeli eloszlásának megismeréséhez.
Vágólapra másolva!

Korábban csak érdekes ötlet és feltételezés volt, hogy egyes kisbolygók felszínén vízjég található. Mára kiderült, hogy ez igaz - az ilyen apró objektumok is érdekesek, nem szabad tehát egyszerű szikláknak tekinteni őket. A felszíni jégréteg előfordulása sajátos folyamatokra utalhat, amelyekről eddig nem tudtak a szakemberek. Idővel megerősödhet a kép, mely szerint a kisbolygók és üstökösmagok között számtalan átmeneti égitest létezik.

A Nature legújabb számában két, egymástól független kutatócsoport is beszámol a 200 kilométeres Themis kisbolygó megfigyeléséről. A szakemberek a hawaii Mauna Kea Obszervatóriumban lévő IRTF nevű távcsővel végeztek infravörös méréseket, és a kisbolygóról visszavert színképben sikerült a vízjég jellegzetes elnyelési vonalait kimutatniuk.

A megfigyelés érdekessége, hogy a kis mennyiségben, vékony felszíni borításként előforduló vízjéggel széntartalmú anyag keveredik, méghozzá közel egyenletes eloszlásban. A felszíni jég tehát nem tiszta, és szerves összetevők keverdnek hozzá. A megfigyelés egyben meglepő is, mivel a Themis kisbolygó jellemző naptávolságában (3,2 CSE, az 3,2-szerese a Föld átlagos naptávolságának) hosszú időskálán nem stabil a jég. Elképzelhető, hogy becsapódások révén jut időnként a felszínre az égitest belsejéből.

Forrás: NASA

A Themis kisbolygó pályája és helyzete a mai napon (NASA,JPL)

Korábban csak hidratált ásványokat azonosítottak kisbolygók felszínén, illetve bizonytalan megfigyelések utaltak a fenti vízjég és szerves összetevők létére a Themisnél. Mindezek mellett a Themis kisbolygóhoz hasonló pályán keringő égitestek csoportjának, a Themis családnak 535 tagja közül két égitestnél sikerült olyan, üstökös jellegű anyagkibocsátást megfigyelni, amely vízjég jelenlétére utalt.

Míg a fenti kettő, az üstökösök és a kisbolygók közötti átmeneti égitestnél alkalmanként nő meg jelentősen az aktivitást, a Themis esetében lassú, folyamatos gázkibocsátás jellemző - illetve itt az égitest nagyobb tömege miatt nagyobb a szökési sebesség is, ami szintén lassítja a gáz távozását.

Forrás: NASA

Üstökösjellegű aktivitást mutató kisbolygók (NASA)

A fő kisbolygóöv külső részében keringő égitestekről régebben is feltételezték már, hogy sok vízmolekulát szállítottak bolygónkra, és közreműködtek a világtenger anyagának felhalmozásában - az új megfigyelés tovább kedvez ennek a lehetőségnek. Hasonló a helyzet a szerves anyaggal is - az ősi becsapódások ezért fontosak lehettek a földi élet keletkezését megelőző úgynevezett prebiotikus folyamatok alapanyagának szállításában.

A Themis felszínén lévő jég feltehetőleg nagyon idős, és a Naprendszer korai állapotairól őrizhet nyomokat magában. A vízjégről és a szerves anyagról tehát általánosan elmondható, hogy az elmúlt évek új eredményei alapján nem ritka a Világegyetemben, a Földön kívül.