Vágólapra másolva!
Támadó szellemben futballozik majd az Olympique Lyon és a Bayern München is a két csapat kedd esti Bajnokok Ligája elődöntőjében. A visszavágót a Bayern egygólos előnyből vára, de a német csapatnak nem szokása védekezni, míg a Lyon csak rohamozva mentheti meg szezonját.

Mindkét csapat védelme erősen tartalékos lesz a Bajnokok Ligája keddi elődöntőjében, ami alapján akár sokgólos mérkőzésre is számíthatnánk, mégis sokkal valószínűbb, hogy ismét egy rendkívül szoros összecsapást játszik az Olympique Lyon és a Bayern München. Utóbbi akár még triplázhat is a szezonban, a lyoniak számára azonban ez az egyetlen sorozat, ahol még nyerhetnek trófeát az idén.

Amikor a bajorok háromgólos hátrányból felállva továbbjutottak az Old Traffordon, a Manchester United edzője, Sir Alex Ferguson az alábbi módon kommentálta a mérkőzést: "tipikus németek". A skót mester ugyan leginkább Rafael da Silva kiállítására célzott, szerinte ugyanis a müncheniek rábeszélték a játékvezetőt arra, hogy mutassa fel a brazil hátvédnek a második sárgát is, de a kijelentés igaz arra is, ahogyan a Bayern kiharcolta az eldöntőbe jutást. A münchenieknek a csoportkör utolsó fordulójában idegenben kellett legyőzniük a Juventust, és sikerült végrehajtaniuk a bravúrt, az egyeneses kieséses szakaszban pedig idegenben szerzett gólokkal búcsúztatták a Fiorentinát és a MU-t.

A Bayern a szokott receptet követné

A módszer mindkét esetben azonos volt: otthon egygólos győzelmet arattak, ami után vendégként egy 3-2-es vereség is elég volt a továbbjutáshoz. A Bayern most megint egygólos előnnyel várhatja az idegenbeli visszavágót, ráadásul annyival kedvezőbb helyzetben, hogy ezúttal nem 2-1-re, hanem 1-0-ra nyert otthon, vagyis már egy 2-1-es vereséggel is döntős. A recept tehát adott, és Louis van Gaal maga is elismerte, hogy csapata aligha lesz képes kapott gól nélkül kihúzni a lyoni 90 percet. "Nem olyan típusú a csapatom, hogy csak azzal a céllal lépjen pályára, hogy ne kapjon gólt. Sohasem mondtam ilyet a játékosaimnak, és nem most fogom elkezdeni" - fejtette ki a holland mester. A Bayernnek azért is nehéz lenne bekkelnie, mert alig van egészséges védője: Anatolij Tyimoscsuk betegség miatt el sem utazott Lyonba, és erősen kérdéses Daniel van Buyten és Martín Demichelis játéka is.

Mindketten a hétvégi bajnokin sérültek meg, de Van Gaal bízik benne, hogy legalább egyikük vállalni tudja a játékot. A középpályáról az eltiltott Franck Ribéry és Danijel Pranjic biztosan hiányzik majd, viszont az első meccset hasonló okokból kihagyó Mark van Bommel ott lesz a pályán. A védekező középpályás szintén nem aggódik hiányzó társai miatt: "Tény, hogy sok gólt kaptunk az idegenbeli mérkőzéseken ebben a szezonban, de ez nem gond, mert ha hatot kapunk, akkor biztosan rúgunk legalább ötöt, és ezzel is továbbjutunk" - viccelődött Van Bommel. Ami pedig a mentalitást illeti, Van Gaal szerint Ferguson nem tévedett: a Bayern tipikus német csapat. "A játékosok küzdeni tudása hihetetlen, a szezon során többször is vesztett állásból álltunk fel. Az együttes német focistákból áll, illetve olyan labdarúgókból, akik évek óta Németországban játszanak, és átvették ezt a hozzáállást" - mondta a szakvezető.

Ha nyerni kell, jobban megy

A mentalitás a másik oldalon is sorsdöntő, legalábbis a csapat argentin csatára, Lisandro López szerint. A támadó úgy véli, hogy a Lyon az első találkozón túlságosan is defenzív felfogásban futballozott, ezért kapott ki. "A csapatnak változtatnia kell a hozzáállásán. Sokkal pozitívabban kell játszanunk, és módosítanunk a taktikán, ha tovább akarunk jutni" - jelentette ki a támadó, némiképpen kritizálva az edzőt, Claude Puelt. A szakember ezzel együtt aligha tér el a megszokott szisztémától, vagyis megint 4-2-3-1-es felállásban küldi pályára együttesét, azonban a középpálya két szélén a játékosok valószínűleg több támadó feladatot kapnak - ennek megfelelően elképzelhető, hogy Sidney Govou is bekerül a kezdő tizenegybe. Már csak azért is, mert a saját nevelésű játékos még 2001-ben egyszer már ízekre szedte a müncheni védelmet: akkor a két együttes a csoportkörben találkozott, és Govou kétszer volt eredményes.

Az első meccset eldöntő Robben-gól

Puelnek Van Gaalhoz hasonlóan a védelem összeállítása jelent gondot, hiszen középhátvédjei közül Mathieu Bodmer nem játszhat sérülés miatt, és Jean-Alain Boumsong, illetve Cris sem teljesen egészséges - bár ők vállalhatják a játékot. Az első meccsen kényszerűségből a védelemben szereplő, alaphelyzetben védekező középpályás Jérémy Toulalan eltiltás miatt hagyja ki a találkozót. Puel ennek ellenére optimista, hiszen elmondása szerint csapata győzelmi kényszerben mindig jobban futballozik. "Jobban szeretem az ilyen helyzetet, amikor nincs más lehetőségünk, mint hogy összekapjuk magunkat" - jelentette ki. Akár azt is mondhatta volna, hogy a Lyon tipikus német mentalitással rendelkezik.

www.global-soccer.eu