Fellázadtak a hajdú-bihari szocialisták

Vágólapra másolva!
Lemondatnák a teljes megyei elnökséget a hajdú-bihari MSZP-sek, miután a megyéjükben szerepelt legrosszabbul az MSZP a választásokon. A megyei listás mandátumot is szeretnék elvenni a Budapesten élő megyei elnöktől.
Vágólapra másolva!

Az MSZP hajdú-bihari küldöttgyűlésének rendkívüli összehívását kezdeményezte hétfőn öt megyei választókerületi pártszervezet. Az MSZP Hajdú-Bihar megyében szerepelt a legrosszabbul az országgyűlési választáson, ezért a pártszervezetek mielőbbi teljes tisztújítást szeretnének elérni a megyében, így a megyei elnökség lemondását indítványozták - mondta Gyula Ferencné megyei választmányi elnök az MTI-nek.

A pártszervezetek azt is szeretnék, ha a megyében elnyert egyetlen listás mandátum Hajdú-Bihar megyében maradna, és az erre jogosult megyei pártelnök, Oláh Lajos az országos listáról kapjna képviselői mandátumot. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy Oláh nem a megyében, hanem Budapesten lakik. Oláh Lajos azonban nem mond le területi listás mandátumról, mert szerint nincs lehetőség arra, hogy visszaadja területi listás mandátumát, és az országos listáról kerüljön be a parlamentbe - mondta az MTI-nek a politikus az MSZP megyei elnökeinek tanácskozására érkezve.

Oláh az MSZP országos listájának 27. helyén szerepel. Az MSZP 29 képviselőt küldhet az országos listáról a parlamentbe, de Oláh a mandátumosztás szabályai szerint nem innen, hanem a területi listáról kap helyet, az országos listán pedig az utána következő képviselő jut mandátumhoz.