Újabb pénzügyi szolgáltatót vitt bíróság elé a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet bíróságra vitte a New Chance Zrt. elleni ügyét. A felügyelet szerint tisztességtelen feltételeket fogadtattak el a fogyasztókkal, ezek megsemmisítésére pedig csak a bíróság jogosult. Ha sikeres lesz a per, akkor a károsultak egyenként megtámadhatják a New Chance-t.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleten 2010. április 27-én, kedden benyújtotta újabb közérdekű keresetét a Fővárosi Bírósághoz, amelyben a New Chance Zrt. általános szerződési feltételeinek egyes kikötéseit támadja valamennyi érintett fogyasztó nevében. Korábban a Zee Capital ellen kezdett hasonló pert.

A New Chance Zrt. egyike azon 12 pénzügyi vállalkozásnak, amelyet a felügyelet vizsgált és a működésében feltárt rendellenességek miatt 2010. február 16-ai határozatában bírsággal sújtott. A társaság szerződéses gyakorlatában feltárt tisztességtelennek minősülő szerződéses feltételekkel szemben a Felügyelet azonban nem hatósági eljárásban, hanem közérdekű kereset formájában tud fellépni - írja a PSZÁF közleményében.

A felügyelet szerint a társaság számára indokolatlanul és egyoldalúan kikötött elállási és felmondási jog, az opciós jog 5 éven túli kötelező meghosszabbítása, az adós jogszabály által biztosított valamely jogról való általános érvényű és előzetes lemondásra kötelezése tisztességtelen szerződési kikötésnek minősül. A PSZÁF támadja a biztosítékok halmozott kikötése és ügyfelek hátrányára történő érvényesítése, illetve a díjak jogcímében, mértékében és rendszerében tapasztalható aránytalanság miatt is a New Chance Zrt.-t.

Mivel megkötött szerződésekről van szó, csak a bíróság tudja azt módosíttatni. A felügyelet ezért arra kéri a bíróságot, hogy valamennyi fogyasztó szerződéséből törölje a tisztességtelen feltételi elemeket. Mindemellett a társaságnak nyilvánosságra kéne hoznia a döntést és indoklását a honlapján, egy szakmai lapban és két országos napilapban. A felügyelet szerint nem csak a fogyasztók tájékoztatása, hanem a piaci szereplők figyelmének felkeltése miatt is szükséges a közzététel.

A fogyasztók az érvénytelenített feltételek miatt - a per megnyerése esetén - egyéni kereseteket nyújthatnának be a New Chance ellen, káruk vagy jogsérelmük orvoslása érdekében.