Fekete dobozt tennének az autókba Amerikában - lapszemle

Vágólapra másolva!
A repölőgépekben használatos adatrögzítő "fekete dobozt" szereltetnének amerikai demokrata képviselők az USA-ban forgalomba helyezett új autókba; összeállni látszik a brutális görög megszorító csomag; büntetőjogi eljárás formálódik a goldman Sachs ellen; nagy adóemelésekkel riogatja a briteket egy gazdaságkutató intézet; japán mérnököknek udvarol a kínai autóipar. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Egyebek mellett fekete dobozt telepítene minden új autóba, a szövetségi közlekedési hatóságnak pedig azonnali típusvisszahívási jogosítványt adna egy kidolgozás alatt lévő amerikai törvénytervezet - írja a Washington Post. A két demokrata kongresszusi képviselő által szorgalmazott őj szabályozás hátterében a Toyota visszahívási ügyei állnak.

A hétvégén véglegesíthetik, milyen megszorító intézkedéseket vállal a görög kormány az IMF és az EU segélycsomagjáért cserébe - írja a Financial Times. A lap szerint három áfakulcs emelése, a közszférában bérbefagyasztás, intézmények bezárása és elbocsátás, gyors privatizációs program, valamint drasztikus nyugdíjkorhatár-emelés várható - mindez három év alatt a költségvetési hiány 10-11 százalékpontos csökkentését tenné lehetővé.

Vizsgálatot indított a manchattani ügyészség a Goldman Sachs befektetési bank ellen, ami azt jelenti, hogy a cégnek vagy alkalmazottainak akár büntetőjogi felelősségre vonásra is számítaniuk kell - értesült a Reuters. Az amerikai tőzsdefelügyelet azzal vádolja a Goldmant, hogy releváns információkat hallgatott el a befektetői elől.

Jelentős adóemelések szükségesek Nagy-Britanniában ahhoz, hogy a költségvetés hiányát 2020-ra 3 százalék alá lehessen szorítani - idézi a BBC internetes oldala egy brit gazdaságkutató (NIESR) tanulmányát. A dolgozat szerint a munkanélküliség jövőre fog tetőzni, 2,7 millió állástalannal.

Japán mérnököket próbál Kínába csábítani a helyi autóipar, hogy a nemzetközi piacon is versenyképes lehessen - írja a Bloomberg. A kormány célja, hogy a kínai járműexport 2015-ig 85 milliárd dollárra nőjön a jelenlegi 19 milliárdról, elsősorban alacsony fogyasztású autók kivitelével.