Vágólapra másolva!
Azzal, hogy az Atlético Madrid ellenében kiesett az Európa Ligából, utolsó esélyét is elvesztette a Liverpool arra, hogy trófeát szerezzen az idényben, nem is csoda, hogy Steve Gerrard, a Vörösök csapatkapitánya frusztrálónak nevezte a mostani szezont. Gerrard szerint szükség van új igazolásokra a nyáron, de ez önmagában még nem elég a sikerhez, ahhoz mindenkinek fejlődnie kell.

- Hogyan jellemezné a Liverpool jelenlegi szezonját?
- Frusztrálónak. Az előző idényben másodikak voltunk a bajnokságban, és a jelenleginek azzal a céllal vágtunk neki, hogy megnyerjük az aranyérmet, sőt, a Bajnokok Ligáját is. Néhány rosszabb eredmény után azonban változtatnunk kellett a célkitűzésünkön.

- Az Európa Liga másodrangú sorozatnak számított a klub számára?
- Egyáltalán nem. A szurkolók nagyon szerették volna megnyerni. Ez volt az utolsó esélyünk arra, hogy szerezzünk valamilyen trófeát ebben az idényben, és mindennél jobban akartuk. Sajnos, ez sem jött össze.

- Fernando Torres hiánya nagy érvágás, hiszen önök remekül megértik magukat a pályán.
- Kiváló a kapcsolatunk, nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Jó barátok vagyunk, sokat viccelődünk, kiválóan érezzük magunkat együtt. Nagyon szeretek vele futballozni, a játékstílusa, a helyezkedése megkönnyíti a dolgomat. Igazi megtiszteltetés a városban mindenkinek, hogy a Liverpool mezét viseli, és ha csúcsformában van, ő a legjobb csatár. Messi lehet, hogy sokoldalúbb futballista, de Torres a világ legjobb középcsatára, ő a mi új Ian Rush-unk. Olyan gyakran nem járunk össze az edzéseken kívül, de a tréningeken állandóan mókázunk.

- Mit gondol, mitől lett Torres olyan nagy közönségkedvenc az Anfielden?
- A szurkolók szeretik azokat a csatárokat, akik sok gólt szereznek, de ő ennél jóval többet tud. Mindent szeretnek benne: a hozzáállását, a szenvedélyét, az odaadását. Igazi legendává válhat, ha még sokáig nálunk marad.

- Ön szereti a spanyol futballt. Ki a kedvenc játékosa a Primera Divisiónban?
- Kettőt is mondanék: Messi és Cristiano Ronaldo. De említhetném Xavit vagy Andrés Iniestát is. Ha nekem kellene összeállítani egy álomcsapatot, ők biztosan nem maradnának ki - bár ennyi középpályás mellett lehet, hogy nekem csak a kispadon jutna hely.

- Sohasem állt közel ahhoz, hogy Spanyolországba igazoljon, egyáltalán, hogy elhagyja a Liverpoolt?
- Soha. Sokat cikkeztek 2005 nyarán, amikor a Chelsea szeretett volna leigazolni, de helyes döntést hoztam, amikor maradtam. Nem csak a spanyol, hanem a francia és a német bajnokságot is figyelemmel kísérem, és természetesnek tartom, ha megkérdezik, melyikben érezném jól magam. De valódi lehetőségként sohasem merült fel, hogy külföldre menjek, és igazából nem is szeretnék.

- Még mindig tartja a kapcsolatot Xabi Alonsóval. A Real Madridról is szoktak beszélgetni?
- Szeretek kapcsolatban maradni a korábbi csapattársaimmal. Tudom, hogy Xabi is figyelemmel kíséri a Liverpool szereplését. Örülök, hogy jól megy neki a játék a Realban. Nemrégiben Liverpoolban járt, beugrott a melwoodi edzőközpontba is, és látszott rajta hogy boldog, még ha hiányolja is egy kicsit a csapatot.

Forrás: AFP

- Miért olyan nehéz a Liverpool számára visszatérni az angol futball csúcsára?
- Vannak csapatok, amelyek nagyon sokat léptek előre, mint például a Chelsea. A Manchester United mindig is erős volt, de az előző szezonban közel kerültünk ahhoz, hogy megelőzzük őket. A Premier League a világ legkeményebb bajnoksága, sok kiváló együttessel.

- És a Liverpool miként léphet előre?
- Mindenki tudja, hogy tanulnunk kell ebből az idényből. Van, aki szerint erősebb keretre lenne szükségünk. De nem csak jobb játékosokat kell igazolni, hanem mindenkinek fejlődnie, javulnia kell. Én nem hiszek a forradalmakban, a gyors és hirtelen változásokban. Három vagy négy minőségi játékos elegendő lenne: nem mennyiségről, hanem minőségről van szó.

Forrás: Guillem Balague

www.global-soccer.eu