Vágólapra másolva!
Egy gól nem csak azért lehet fontos, mert dönt valamiről: továbbjutásról, bennmaradásról, kupagyőzelemről. Egy gólnak lehet eszmei értéke is, például akkor, ha egy magyar játékos a Bernabeu-stadionban küldi a labdát a kapuba. Az idei szezonban születtek nagyszerű magyar gólok mindkét kategóriában, önök pedig eldönthetik, hogy Gera Európa Liga-döntőt érő lesipuskás gólja vagy Vadócz madridi bombája volt idén a fontosabb találat.

Gera-dupla a Juventus ellen

Menetelt a Fulham az Európa Ligában. A londoni csapat túlélte a selejtezőket, túlélte a csoportkört, és ott volt a legjobb 16 között, ami a csapat európai kupaszereplését tekintve már menetelésnek volt nevezhető.

A nyolcaddöntőben azonban a Juventus várt a Fulhamre, amelyik önmagához méltatlan szezont fut ugyan, de mégiscsak az európai foci egyik óriása. Az első meccs igazolta is a pesszimista angol várakozásokat: a Juve sima 3-1-es győzelmet aratott.

A Fulhamnek azonban szerencséje volt, hiszen magyar játékosa, Gera Zoltán élete meccsét játszotta, két gólt rúgott a Juventusnak, és ezzel véget vetett a torinóiak EL-szereplésének.

234001outform.html400350

Szevasztok, döntősök!

2010. április 29-én történelme egyik legfontosabb meccsére készült a Fulham: ha a hamburgi 0-0 után bármilyen arányban legyőzi a HSV-t, akkor bejut az Európa Liga döntőjébe. A meccs nem kezdődött jól, Mladen Petric egy óriási szabadrúgásgóllal vezetést szerzett a vendégeknek, aztán megsérült a Fulham gólerős csatára, Bobby Zamora. Úgy festett, elúszik a kupadöntő, Simon Davis azonban kiegyenlített, majd egy szöglet utáni lepattanóra érkezett Gera Zoltán a 76. percben. Külsővel levette, ballal bevágta, a döntőt érő góllal pedig igazi hőssé vált Anglia-szerte.

234002outform.html400350

Hola Madrid!

Az elmúlt két évben talán már megszokták a Real Madrid drukkerei, hogy kedvenceik sokszor a kiscsapatok ellen is szenvednek, számukra ismeretlen játékosok keserítik meg aranylabdás sztárjaik életét. A legutóbbi fordulóban például egy magyar középpályás hozta a frászt a fővárosiakra.

Madridban tartani kell a lépést a folyton nyerő Barcelonával, pláne, ha az Osasuna az ellenfél, a vendégek azonban már a hetedik percben vezettek, és hiába egyenlített Cristiano Ronaldo, az Osasuna nem adta fel. A 44. percben jött Vadócz Krisztián, és a lefejelt labdát egy pattanás után, jobbal kegyetlenül bevarrta Iker Casillas kapujába. A hazaiak végül a hajrában szerzett góllal 3-2-re nyertek, de Vadócz akkor is a világ legnagyobb klubjának lőtt hatalmas gólt.

234003outform.html400350

Dzsudzsák, az Ajax végzete

Dzsudzsák Balázs az idei szezonban végérvényesen alapemberré vált a PSV Eindhovenben. Tizennégy találatával csapata legeredményesebb játékosa lett, és a bajnokság összesített góllövőlistáján is a hatodik helyen végzett. Szinte nem telt el úgy hét, hogy ne hozták volna hírbe valamelyik európai élcsapattal. Dzsudzsák értékét növeli, hogy nem csak a kiesőjelöltek elleni, tét nélküli bajnokikon lehet rá számítani. Ő az a játékos, akit feldob a tét, a nagy riválisok elleni rangadókon érzi magát igazán elemében.

Ilyen volt a tavaly augusztusi, Ajax elleni meccs is. Felváltva vezettek a csapatok, kétszer az Ajax, kétszer a PSV. A végén a hazaiak örülhettek, ami elsősorban a magyar balszélső érdeme volt. Harmincméteres szabadrúgásból ő egyenlített 0-1-nél, majd 2-2 után az oldalvonal közeléből, a 11-es pont magasságából csavart a hosszú felső sarokba, a kettő között pedig adott egy pazar gólpasszt Otman Bakkalnak. Végül 4-3-ra nyert a PSV. A meccset követően Dzsudzsák itthon és Hollandiában is médiasztár lett, vele voltak teli az újságok, ő nyilatkozott a tévékben. Ekkor került képbe lehetséges kérőként a PSG, az Atlético Madrid, a Sevilla, sőt még az Arsenal is. Magyar játékosnak már nagyon régen volt ilyen magasan az ázsiója.

Dzsudzsák góljai 1:25-nél és 3:50-nél

234004outform.html400350

Elszaladt ez a másfél évtized

Szinte észre sem vettük, hogy eltelt 16 év, már-már nem is hiányzott, hogy végre újra magyar gólnak örüljünk a Serie A-ban. Aztán elkezdtünk reménykedni: Filkor Attila bekerült az Internazionale keretébe, bajnokin azonban nem léphetett pályára. Koman Vladimir már messzebbre jutott a Sampdoriában, pályára lépett, és gólpasszt is adott.

Tavaly nyáron kölcsönben a Barihoz került, ahol egy ideig nem számítottak rá, azonban az egyiptomi U20-as világbajnokságon mutatott produkciója meggyőzte Giampiero Venturát, hogy érdemes vele számolni. Egyre többet szerepeltette, a fiatal magyar középpályás pedig január 30-án a Palermo elleni mérkőzés 85. percében megtörte az átkot: 16 évvel Détári Lajos után újra magyar gól született a Serie A-ban.

234005outform.html400350

Németh-dupla és idegbaj

A 2009. szeptember 24. és október 16. közötti huszonhárom nap a magyar futball elmúlt két és fél évtizedének talán legszebb időszaka volt. Igaz, hogy rémálommal kezdődött (Honduras ellen 0-3), de az első meccs rettenete után beindult a magyar henger: Dél-Afrika ellen 4-0, az Arab Emirátusok ellen 2-0, a nyolcaddöntőben pedig a nagyon jó csehek ellen Gulácsi szenzációs védéseivel továbbjutás büntetőkkel. A nyolc között jöttek az olaszok, és egy olyan meccs, aminek a forgatókönyvét nem lehetett volna íróasztalnál megírni.

A második percben Koman révén vezetünk, de nyolc perccel a vége előtt a tíz emberrel játszó olaszok egyenlítenek, a bíró pedig még a lefújás előtt kiállít egyet innen is, onnan is. Jöhet a hosszabbítás, és Németh Krisztián varázslata. A sérülésekkel (is) küzdő csatár pazar labdát kap Komantól, lerázza a védőjét, bevarrja. Kiállítanak egy újabb olaszt, nyertünk! De nem, mert a hét mezőnyjátékossal támadó olaszok kiegyenlítenek. Az őrület percei ezek, ám jön egy újabb forintos Koman-passz és Németh, aki egy profi bérgyilkos hidegvérűségével végleg kivégzi az olaszokat. Éremért játszhatunk.

234006outform.html400350

Ez a bronz valóban szépen csillog

A harmadik helyért egy fáradt, kifacsart, sérülésektől tizedelt csapat lépett pályára Costa Rica ellen. Ezúttal is a Németh-Koman páros villan: előbbi kiharcolja a büntetőt, utóbbi pedig a 91. percben odaáll, és berúgja. A tizenegyespárbajban hibázik ugyan, de Gulácsi mindent véd (ha nem ő, akkor a felső léc), és a magyar válogatott történelmi sikert elérve bronzérmet szerez az U20-as világbajnokságon, egyetlen európai csapatként a négy között.

234007outform.html400350

Bombagólokkal a BL főtáblájára

A Debrecen tavaly augusztus 19-én Szófiában 2-1-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Levszkit, ezzel óriási lépést tett a Bajnokok Ligája főtáblája felé. Azonban mindenki azt mondta, hogy Levszki van annyira jó csapat, hogy akár idegenben is le tudja dolgozni ezt a hátrányt. Hat nappal később a Puskás-stadionban telt ház fogadta a két csapatot, és bolgárok mindjárt egy kapufával jelezték, érdekli őket a BL-főtábla. A Loki azonban nem ijedt meg, előbb a fiatal Varga József rúgott egy látványos gólt a 13. percben, majd húsz perccel később Rudolf Gergely lőtt parádés gólt 20 méterről kipókhálózva a bal felső sarkot.


Rudolf gólja 1:25-től

234008outform.html400350

Csak szépségtapasz volt a három gól

Tizennégy évvel a Ferencváros után újra magyar csapat szerepelhetett a Bajnokok Ligája főtábláján, a DVSC a Liverpoollal, a Lyonnal és a Fiorentinával került egy csoportba. Nem játszott rosszul a Loki, de hiába volt helyzete az Anfield Roadon és a Puskás-stadionban a Lyon ellen is, az első gól nem akart megszületni. Arra október 20-ig, a Fiorentina elleni mérkőzés második percéig kellett várni, ekkor Varga beadását Czvitkovics estében kotorta Frey kapujába. Ez volt az első magyar találat a BL főtábláján azóta, hogy Nyilas Elek 1995. november 22-én büntetőből betalált a Grasshoppers kapujába.

234009outform.html400350