A Szentendrei-sziget, ahogy még sosem láttuk

Vágólapra másolva!
A felvétel a Dunát és környezetét mutatja északkeleti irányból, a Föld körüli pályáról nézve - a képet az egyik Landsat műhold rögzítette. A kép részben az infravörös tartományban készült; a zöld szín a növényzettel borított területet, a vörös a kopár földfelszínt, a kék pedig a vizeket jelöli.
Vágólapra másolva!

A képen a Dunakanyartól balra felfelé a Visegrádi-hegység, a Pilis és a hozzá közeli hegyek vonulatai emelkednek. Előttük a Szentendrei-sziget nyúlik el, míg ettől balra már Budapest látható, mint kékes-szürkés, finom mintázatú terület. Utóbbitól délre, a kép bal oldalán a Csepel-sziget figyelhető meg, felett a kékes folt a Velencei-tó.

A műholdképet egy olyan, a topográfiai viszonyokat is tartalmazó domborzatmodellre helyezték, amelyet az űrrepülőgépen lévő radarberendezéssel készítettek. Az SIR-C/X-SAR nevű érzékelő 1994-ben és 2000-ben összesen három alkalommal járt Föld körül, letapogatva bolygónk teljes domborzatát. A topográfia plasztikus kirajzolásához domborzatárnyékolást is használtak a képen.

Forrás: NASA

A Duna és az Északi-középhegység a Landsat hamisszínes felvételei alapján. A felvétel nagyméretű változatának letöltése (NASA)