A vállalati jelentések kavarhatják meg a tőzsdét

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 156,30 pontos emelkedéssel, 24 706,76 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,64 százalékkal erősödött. Megkezdődik a negyedéves vállalati jelentési szezon, amely megmozgathatja az árfolyamokat a következő napokban.
Vágólapra másolva!

Kun Szabolcs, a Quaestor Zrt. befektetési tanácsadója kiemelte, hogy az amerikai indexek jelentős erősödéssel zártak hétfőn. A részvénypiacot segítette a United Airlines és a Continental Airlines egyesülésének bejelentése, a két amerikai légitársaság összeolvadásával az ágazat legnagyobb vállalata jön létre.

Kedvező hír volt továbbá, hogy az amerikai feldolgozóipar teljesítménymutatója hat éves csúcsra emelkedett áprilisban. A szakember emlékeztetett, hogy a PannErgy délután megjelenő jelentésével itthon is elindul az első negyedéves gyorsjelentési szezon.

A CIB Bank előrejelzése szerint kedden nem várható piacmozgató makroadat, jelent viszont több amerikai, illetve európai cég is. Megjegyzik, hogy a BUX jelenleg fontos technikai szinten van, amelyen ha átesik akkor tovább mehet lefelé, akár 24 ezer pont alá.

A BUX 214,30 pontos, 0,87 százalékos csökkenéssel, 24 550,46 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 8,5 milliárd forint volt, a vezető részvények az Egis és a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.