Tovább esett szerdán a BUX

Vágólapra másolva!
Folytatódott szerdán a kedden megindult esés a pesti tőzsde részvénypiacán. A vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 480,46 pontos, 2,03 százalékos csökkenéssel, 23 207,57 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 43,4 milliárd forint volt .

A Mol 620 forinttal, 3,16 százalékkal 19 000 forintra csökkent, 4,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 280 forinttal, 4,09 százalékkal 6571 forintra esett, forgalmuk 32,0 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 0,75 százalékkal 661 forintra gyengült, forgalma 2,9 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 650 forinttal, 1,56 százalékkal 42 450 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

A magyar indexhez hasonló szinten zártak a régiós mutatók, de nagyobb veszteséget szenvedett el, például, a román piac, ahol 5 százalékos csökkenéssel fejeződött be a kereskedés.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint az európai piacokon ugyan nagyobb volt az esés, mint a tengerentúlon, de "nincs pánik, nincs hisztéria".

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője szerint "csúnya a helyzet, a forint nagyon sokat gyengült". Ez azonban nem tért el a többi régiós deviza árfolyamának alakulásától - tette hozzá az üzletkötő. A szakértő szerint elképzelhető az is, hogy ha az amerikai piacok emelkedéssel tudnak zárni, akkor csütörtökön a budapesti börze is korrigálhat.

Az európai piacok gyengélkedése mögött továbbra is a görög helyzettel kapcsolatos aggodalmak állnak. Görögországban már halálos áldozatai is vannak a kormány tervezett megszorításai elleni demonstrációknak.