Szollár: Nettó osztogatás a fedezetlen adócsökkentés

Vágólapra másolva!
"Nettó osztogatás" - így nevezte Szollár Domokos kormányszóvivő a Fidesz adóátalakítási tervét. Szerinte az adócsökkentés jó, de ha nincs fedezete, akkor csak a hiányt fogja növelni, ami veszélyezteti a forint stabilitását.
Vágólapra másolva!

Összesen 510 milliárd forinttal növelné a hiányt a Fidesz adóátalakítási terve a kormány szerint, ami által 6 százalékra nőne a hiány. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint, ha nincs emellett megszorítás vagy adóemelés, akkor csak hitelből lehetne fedezni az adócsökkentés feltételeit. Ezt hitelből fedezett "jóléti intézkedésnek, osztogatásnak" nevezte Szollár.

"Matolcsy György implicite beismerte, hogy tartható a 3,8 százalékos hiánycél" - fejtegette a kormányszóvivő, mert szerinte, ha a Fidesz által emlegetett 6 százalékos hiány az adócsökkentés miatt keletkezik, akkor anélkül elérhető lenne a kormány által tervezett deficit. Szollár szerint megváltozott a Fidesz kommunikációja: eddig a "csontvázak és rejtett aknák" miatt mondták a 6 százalékos hiányt, most már az adócsökkentés miatt.

A kormányszóvivő arról is beszélt, hogy az adócsökkentést a Bajnai-kabinet is támogatja és 2014-ig 2000 milliárd forintos plusz jövedelmet lát a költségvetésben, amit erre a célra is lehet fordítani. Viszont a hiánycél kitolása nem helyes, ha azt "nem reformok miatt, hanem nettó osztogatásból" teszik.

A fedezet nélküli és nem reformcélú hiánynövelésnek a kormányszóvivő meglátása szerint sem a piacok, sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az Európai Unió nem örülne. "Miközben Európában kemény megszorításokat vezetnek be a kormányok és óriási hiánnyal küzdenek nincs jó üzenete a jóléti lépéseknek" - mondta.

Matolcsy György pénteken jelentette be, hogy a következő kormány 12-16 adónemet kíván eltörölni. A politikus elmondta, hogy július 1-jétől három éves adócsökkentési programot indítanak, amely a személyi jövedelemadózást, a társasági adót és a járulékokat is érinti. Matolcsy elmondta, hogy kivonják a szuperbruttósítás intézményét az adórendszerből, mert azt rejtett adónak tartják, de arra nem tudott válaszolni, hogy visszamenőlegesen teszik-e.