Vágólapra másolva!
Idén már csak a bajnoki címet nyerheti meg a Barcelona, ám talán a Primera División hajrájánál is fontosabb a klub számára a nyári elnökválasztás. Egy biztos: új vezető kerül a bársonyszékbe, kérdés azonban, milyen irányba viszi tovább a katalán klubot.

A klub jelenlegi elnöke, Joan Laporta még 2003-ban került az egyesület élére, és ezzel egy új sikerkorszak kezdődött meg a katalánoknál. Pedig a választáskor nem Laportát, hanem Lluis Bassattot tartották a fő favoritnak, azonban az akkor 41 esztendős ügyvéd a megújulás lehetőségét jelentette a pártoló tagok számára, és ez döntőnek bizonyult - na és persze David Beckham megszerzésének az ígérete is sokat nyomott a latban. Az angol ugyan végül nem szerződött a Camp Nouba, de Ronaldinho és Deco igen, a Barca pedig bajnokságot és BL-t nyert. Így aztán a következő, 2006-os választáson egyedül Laporta gyűjtötte össze a kandidáláshoz elegendő támogatói aláírást, vagyis nem volt szükség voksolásra: Laporta maradt az elnök.

Mindenki volt alelnök

A 2010-es elnökválasztáson azonban Laporta a szabályok értelmében már nem indulhat (helyette politikai pályára készül), így a katalánok elnöki posztja ismét szabad préda. A választást június 13-án tartják, a kampányidőszak május 25-én kezdődik, hivatalosan pedig az számít jelöltnek, aki a pártoló tagok közül legalább 2095-től támogatói aláírást szerez. Az FC Barcelona elnöki posztja természetesen nagyon vonzó, és ennek megfelelően már nyolcan jelezték, hogy indulnak, azonban igazán komoly esélye a győzelemre közülük maximum három embernek van - akik közül ketten már betöltöttek valamilyen pozíciót az egyesület vezetőségében, a harmadik pedig most is elnökségi tag.

A folytonosságot a jelenlegi alelnök, Jaume Ferrer képviseli, akinek győzelme a Laporta-éra folytatását jelentené. Erre utal Ferrer szlogenje is: Per seguir ganyant, azaz "Hogy tovább nyerjünk". Sokáig kérdéses volt, hogy a klub mostani vezetői közül ki indul, és végül csak tavaly decemberben dőlt el, hogy Laporta kit is támogat - korábban úgy tűnt, hogy inkább a másik alelnök, Alfons Godall jelölése mellett van, aki azonban nem vállalta a feladatot. Nemrégiben az is kiderült, hogy miért: ő ugyanis Marc Ingla megválasztását szeretné. Ingla korábban szintén alelnök volt, azonban 2008 nyarán több más vezetőségi taggal együtt távozott az egyesülettől, amikor Laporta annak ellenére sem mondott le, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene. Akkor a tagok 60,6 százaléka az új választások kiírására szavazott, amihez azonban kétharmados többségre lett volna szükség. Ingla támogatói közé tartozik Ferran Soriano és Albert Vicens is, akik ugyanekkor távoztak az egyesület vezetőségéből. Programja amolyan középutasnak számít a kontinuitás és a teljes váltás között, miközben Ingla is úgy nyilatkozott, hogy ő képviseli az igazi folytonosságot, hiszen nagy szerepe volt abban, hogy kialakuljon a Barca jelenlegi struktúrája. Az ő választási szlogenje ezt próbálja kifejezni: Més Barca que Mai, azaz "Jobban Barca, mint valaha".

Az igazi ellenzék

Az igazi ellenzéket Sandro Rosell képviseli, aki már 2008-ban bejelentette, hogy indul az idei választáson. A katalán üzletembernek 2003-ban nagy szerepe volt abban, hogy Laporta lett az elnök, hiszen elsősorban Rosell remek kapcsolatainak volt köszönhető, hogy a Barca 2003-ban megszerezte Ronaldinhót, azonban később más szakmai elképzelései voltak, mint Laportának. Míg utóbbi a holland modellben látta a megoldást, és az egyesület szürke eminenciásának tartott Johan Cruyff tanácsaira hallgatott, addig Rosell a brazil kapcsolatot tartotta fontosabbnak: 2004-ben például Luiz Felipe Scolarit szerződtette volna Frank Rijkaard helyére. Laporta nem hallgatott rá, Rosell 2005-ben lemondott alelnöki posztjáról, azóta is a jelenlegi vezetőség fő kritikusa.

Forrás: AFP
Rosell Cruyff helyett a brazil kapcsolatra szavaz

Ugyan a fenti három jelölt mellett mások is pályáznak a Barcelona elnöki posztjára (Agustí Benedito, Jaume Guixá, Francesc Mané, Alexis Plaza és Santiago Salvat), de a közvélemény-kutatások szerint csak nekik van komoly esélyük a győzelemre. A Tenerife elleni bajnoki előtt a stadion környékén összesen 400 pártoló tagot kérdeztek meg, akiknek közel fele (46 százalék) még nem tudja, kire fog szavazni, a konkrét választ adók 65 százaléka viszont Rosellre voksolna. További 29 százalék említette Ferrert, Ingla neve pedig még nem szerepelt a felmérésben, mivel ő csak a napokban jelezte, hogy szintén indul.

Jelenleg úgy tűnik: bárki is lesz a Barcelona új elnöke, a szakmai irányítás nem változik. Mindegyik jelölt hangsúlyozta, hogy továbbra is Guardiolával képzelik el a jövőt, sőt, a hírek szerint még az erősítéseket is ugyanúgy tervezik. A jelenlegi vezetőség azt szeretné, hogy a klub még a választások előtt megszerezzen egy-két sztárt (David Villát és Francesc Fabregast említi leggyakrabban a sajtó), Rosell szerint viszont a nagy sietség miatt a Barca többet fizethet ki, mint az adott futballista valós piaci értéke. Ő szintén Fabregast és Villát nézte ki, de utóbbiért véleménye szerint maximum 30 millió eurót szabad kiadni, nem pedig negyvenet, mint arról a legutóbbi híresztelések szóltak.

www.global-soccer.eu