Vágólapra másolva!
Rátgéber László aláírt a Fenerbahce nőikosárlabda-csapatához. A Pécs és a Szpartak Moszkva korábbi szakvezetője egy évre, a 2010-2011-es idényre kötelezte el magát a nyolcszoros török bajnok és kilencszeres kupagyőztes isztambuli együtteshez.

A mesteredző fél éve volt csapat nélkül, azóta, hogy szerződése néhány nappal a tulajdonos Sabtaj von Kalmanovics rejtélyes meggyilkolása előtt megszűnt a Szpartak Moszkva csapatánál. Azóta - bár télen szóba került leszerződtetése a MiZo Pécs 2010 csapatához - Rátgéber jobbára nyári, bajai kosártábora szervezésével volt elfoglalva, de közben természetesen meghallgatta az Európa különböző sztárcsapataitól beérkező ajánlatokat is.

Ezek között az ajánlatok között nem volt ott a Pécsé - az idén idehaza a Magyar Kupát és a bajnoki címet is elnyerő baranyai csapat, amellyel korábban Rátgéber kilenc-kilenc bajnoki aranyérmet és Magyar Kupát nyert -, azé a Pécsé, amely ez idő szerint Fűzy Ákos vezetőedző szerződésének meghosszabbítását kísérli meg elérni, a hírek szerint sikertelenül.

"Mivel Pécsen nem kaptam munkát, döntenem kellett, és a török mamutklub ajánlatát fogadtam el. A Fenerbahce sohasem járt még az Euroliga négyes döntőjében, Aziz Yildirim klubelnök most azt várja tőlem, hogy vezessem be a Final Fourba a csapatot. Hatalmas kihívás, jó érzés a nagy Fenerbahce-család tagjának lenni. Az igazolásokról még nem tudok mit mondani, az én leszerződtetésemet sem jelentették be hivatalosan, de a szerződést már aláírtam, és kezet fogtam az elnök úrral. Ott voltam egyébként a török bajnoki döntő második mérkőzésén, amelyet hosszabbításban nyert meg leendő csapatom, s így már 2:0-ra vezet a Galatasaray elleni sorozatban. Már a szurkolókkal is volt egy spontán találkozóm" - említette Rátgéber, aki családját is magával viszi a Boszporusz ázsiai oldalára.

"Nehéz lesz könnyű újból elhagyni Pécset, kisebbik fiam, Tomcsi most kezdi az általános iskolát, idegen nyelvi környezetben, azok után, hogy tavaly még Moszkvában járt óvodába, s az újabb környezetváltás tizenkét éves nagyfiamnak, Lacikának sem lesz egyszerű" - tette hozzá a szakember.

Az Euroliga 2009-2010-es kiírásában az ebben a szezonban az ausztrál Penny Taylor és az amerikai Nicole Powell vezérelte sárga-tengerészkékek a legjobb nyolcig jutottak, s ott éppen a Szpartak verte ki őket kettős győzelemmel.

Törökország egyébként egyre vonzóbb célpontja a világsztároknak: a FIBA Europe honlapján megszellőztetett pletykák szerint Diana Taurasi, Rátgéber egykori kedvence a Szpartaknál is a Fenerhez tart, a Galatasaray pedig, amellyel éppen ezekben a napokban vívja a török bajnoki döntőt a Fenerbahce, éppen Taurasi moszkvai klubtársnőjét, Sylvia Fowlest, továbbá egy másik amerikai nagyágyút, Seimone Augustust, a 2006-os NBA draft első helyezettjét szerződtette, illetve utóbbi már eddig is ott játszott. Azaz, Rátgéberéknek még a török bajnoki cím megszerzése sem lesz gyerekjáték, még akkor sem, ha négy török válogatott játékos is náluk fog szerepelni a következő idényben.