A görög mentőcsomag megugrasztotta Amerikát

Vágólapra másolva!
Megbokrosodtak az amerikai tőzsdék a görög mentőcsomag elfogadásának hírére. A Nasdaq 2008 októbere óta nem emelkedett ekkora mértékben, mint tegnap. Újabb milliárdos segítségre van szüksége a Fannie Mae-nek, megugrott a kínai infláció. Gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Hatalmas rali vette kezdetét tegnap a Wall Streeten a görög csomag elfogadásának hírére. A Dow 3,9, az S&P 500 4,4, a Nasdaq pedig 4,8 százalékos pluszban zárt hétfőn. A DJIA 2009 márciusa óta nem emelkedett olyan mértékben, mint hétfőn; a Nasdaq hétfői, több mint 100 pontos emelkedéséhez hasonlóra legutóbb 2008 októberében került sor.

Újabb, 8,4 milliárdos állami tőkeinjekcióra szorul a vezető amerikai jelzáloghitel-finanszírozó intézet, a Fannie Mae - jelentette ki az intézet hétfőn, miután az első negyedévben 13,1 milliárd dolláros veszteséggel zárt. A mostani kéréssel együtt - amennyiben a kormányzat hajlandó teljesíteni - összesen 84,6 milliárdot kaphat a bajba jutott finanszírozó intézet.

Megugrott a kínai infláció áprilisban, az elemzők ugyanakkor nem számítanak kamatemelésre az első félévben. A fogyasztói árak 2,8 százalékkal emelkedtek, a termelői index 6,8 százalékos növekedést mutat. A lakásárak 70 nagy és közepes városban 12,8 százalékkal nőttek.